4 manieren om je ogen gezond te houden 

Je ogen zijn één van de belangrijkste organen die je hebt. Zo helpen je ogen niet alleen om je kleuren, vormen en diepte te laten zien, maar ook helpen ze de lichtsignalen te regulieren. Toch zijn je ogen ook één van de meest kwetsbare delen van je lichaam en hebben daarom ook goede bescherming nodig. Ben je benieuwd wat je kan doen om je ogen goed te beschermen? Wij hebben voor jou de beste tips opgezocht. 

Bescherming tegen de zon 

Niet alleen de energiebronnen zijn van levensbelang voor jou, maar ook de zon. Toch kan de zon ook schade brengen. De uv-stralen van de zon kan een gevaar voor je zijn op een zonnige dag, maar het kan ook schade aanbrengen op de dagen dat het bewolkt is.  

Er zijn een paar dingen die je kan doen om je ogen tegen de zon te beschermen namelijk: 

  • Draag als je buiten bent een zonnebril 
  • Draag een hoed die je ogen beschermt 
  • Als je even een pauze neemt van bijvoorbeeld een wandeling, probeer die dan te nemen in de schaduw 
  • Kijk nooit, maar dan ook nooit in de zon 

Eet je groenten 

Donkere bladgroenten zoals spinazie en boerenkool bevatten luteïne en zeaxanthine die het risico op netvliesslijtage (AMD) lijken te verlagen. Probeer veel van deze groente binnen te krijgen samen met verschillende voedingsmiddelen die vitamine E en C, betacaroteen en zink bevatten. Deze producten zorgen er namelijk voor dat het risico op het verlies van je gezichtsvermogen wordt verminderd.  

Geef je ogen rust 

Veel mensen zitten een groot deel van de dag achter een scherm. Je ouders hebben vast wel eens tegen je gezegd dat je niet te lang achter een scherm mag, omdat je anders vierkante ogen krijgt. Nu krijg je niet letterlijk vierkante ogen, maar je moet je ogen wel zo nu en dan wat rust geven. Je ogen zijn namelijk de hele tijd bezig met scherpstelen en dat kost energie.  

Als je ogen constant bezig zijn kan dat hoofdpijn, droge ogen, vermoeide ogen of een drukkend gevoel geven. Je kan je ogen rust geven door elk uur even een minuut of 2 weg te kijken van je scherm en de helderheid van de scherm minder helder zetten.  

Laat je ogen controleren 

Goed voor je ogen zorgen is heel belangrijk, maar het is ook belangrijk dat je je ogen laat testen af en toe. Door je ogen te laten kan je er op tijd bijzijn als je bijvoorbeeld een bril nodig hebt of dat je een oogaandoening hebt.  

Je ogen zijn ontzettend belangrijk en het is daarom ook heel slim om goed voor je ogen te zorgen.  

Sharing is caring