Insecten: het nieuwe vlees!

Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten. Sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. Enorm veel dus! Maar zijn deze insecten wel veilig om te eten en kunnen we dit vervangen voor vlees? 

Voedingswaarden 

Insecten zijn kleine beestjes die niet door iedereen graag gegeten worden. De insecten die in ons land worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen en kevers. Deze insecten zitten vol met eiwitten. Qua voedingswaarde is het gelijkswaardig aan vis, kip, rund of varkensvlees. De samenstelling van de eiwitten is ook vergelijkbaar met vlees. Een biestukje kan dus prima vervangen worden voor een bordje sprinkhanen! 

Bereiden 

Je kunt veel met de insecten doen, maar let wel op. Insecten kun je dus vergelijken met vis of vlees, en daarom is het belangrijk om deze ook in de koelkast te bewaren. Schadelijke bacteriën kunnen zich snel vermeerderen als ze niet goed bewaard worden.  

Verwijder de poten en vleugels en warm ze goed op. Rauwe insecten kunnen niet gegeten worden. Eet de insecten gekookt, gebakken, gefrituurd of gewokt.  

Beter voor de wereld 

Er worden steeds meer mensen geboren en we eten allemaal meer vis en vlees. Het kan dus zeker geen kwaad dat mensen gaan leren om insecten te eten. Insecten worden aangeprezen als een duurzamer alternatief voor het eten van vlees en vis, vooral nu de wereldbevolking groeit. Het proces van het fokken en vervoeren van de dieren als voedselbronnen, produceert broeikasgassen en draagt bij aan vervuiling. 

Er zijn meer insecten op aarde dan er vee op het land of vissen in de zee zijn. Insecten bevatten veel eiwitten en er is onderzoek naar gedaan om te zien of ze echt konden bijdragen aan een goed afgeronde maaltijd. Insecten bevatten veel ijzer dat is goed voor meerdere dingen. Vooral krekels zijn het proberen waard! Daar zitten de beste voedingsstoffen in. 

Sharing is caring