Feiten en fabels over de zonnebank

Fabel 

Vitamine D 

Door onder de zonnebank te gaan maak je geen vitamine D aan. Helaas, dit is dan natuurlijk ook een fabel. Vitamine D ga je namelijk aanmaken als je in contact komt met UV-B stralen. Deze soort straling komt nauwelijks van de zonnebank af. Heb je dus een vitamine D tekort dan kan je deze niet oplossen door onder de zonnebank te gaan. 

De zon is schadelijker 

Een middag in de volle zon is minder schadelijk dan de zonnebank. Uit onderzoek is gebleken dat je 20% meer kans hebt op huidkanker als je regelmatig onder de zonnebank gaat. Ben je nog jong, dan verdubbelt de kans nog eens. Dit komt omdat de straling nog schadelijker is voor een jongere huid. Je kan dus beter niet onder de zonnebank gaan als je deze nare gevolgen wilt voorkomen.  

Feit 

Huidveroudering 

Je wilt dus misschien liever niet horen, maar het is toch een feit. Wanneer je vaak onder de zonnebank gaat zullen er sneller rimpels en pigmentvlekken op jouw huid ontstaan. Maar hoe komt dit? De zonnebank geeft een grote hoeveelheid uv-a af, hierdoor verkleurt de huid snel. Uv-a dringt door in de diepere huidlagen en tast de collageen aanmaak aan. Hoe minder collageen de huid bevat, hoe sneller die slap wordt en er dus rimpels ontstaan. 

Ook soms onder de zonnebank is schadelijk 

Helaas maar waar. Ook als je maar zelden de zonnebank bezoekt loop je schade op. Vergelijk het met het roken van een sigaret. Elke is schadelijk en je kan de schade niet herstellen.  

Sharing is caring