Slaapgebrek heeft effect op je brein

Slapen is erg goed voor ons brein. Als je een avondje niet goed hebt geslapen, kan je je de volgende dag vaak niet goed concentreren en kan je sneller geïrriteerd raken. Ook kan slecht slapen te maken hebben met depressie, angst en dementie.  

Hersenen 

Na een nachtje niet goed slapen vergeten we sneller dingen en vinden we het moeilijk om ons ergens op te focussen. Je stofwisseling vertraagt en de prefrontale hersenschors gaat achteruit. Doordat dit achteruitgaat, werken ook allerlei functies minder goed. Zoals concentratie, geheugen, reactievermogen en emoties in toom houden. 

Symptoom of uitlokker 

Psychische aandoening loopt gelijk met slaapproblemen. Je ziet het veel bij mensen met depressie, angststoornissen, ADHD en mensen met een dementie of andere ziektes. Vaak veroorzaakt een van deze aandoeningen of ziektes de slaapproblemen. Maar het kan dus ook andersom. Het beïnvloedt het wederzijds.  

Afvalstoffen 

Als je slaapt, zijn je hersenen bezig met het wegpompen van afval. Het is al een paar jaar duidelijk dat in het brein een lymfestelsel bestaat dat schadelijke afvalstoffen wegvoert. Amyloïde wordt zo elke nacht weggespoeld en dit is tien tot twintig keer sterker ‘s nachts. Bij dementie zie je ook dat Amyloïde minder wordt weggepompt. Er is veel onderzoek naar gedaan, maar wel ontdekt dat slaaptekort niet steevast leidt tot dementie.  

Depressie 

Allerlei hersengebieden zijn betrokken bij je emoties. Bij slaaptekort worden deze veel reactiever. Vooral op het gebied dat een rol speelt bij angst en agressie. Mensen die bijvoorbeeld minder slapen reageren sterker op beelden. Ze zijn sneller bang of verdrietig en kunnen negatieve gedachtes krijgen.  

Een slaapprobleem is niet het grootste risicofactor voor het ontwikkelen van psychische aandoeningen of ziektes. Er spelen vaak ook nog veel andere dingen mee. Het zou dus kunnen dat slaap een kleine rol speelt bij het ontwikkelen hiervan, naast de andere factoren, zoals weinig beweging, hoge bloeddruk of roken. 

Sharing is caring