Voordelen van het hebben van een huisdier

Huisdieren worden vaak gekocht door hun schattige looks en de extra aanwezigheid die ze meenemen in het huis. Maar wist je dat huisdieren ook heel goed kunnen zijn voor je gezondheid? Uit de relatie tussen mens en dier blijkt dat mensen met huisdieren gelukkiger en gezonder zijn. Ze bezoeken minder vaak de dokter, hebben meer plezier en voelen zich veiliger. 

Goed voor de stemming 

Spelen met je huisdier kan je stemming beïnvloeden. Door contact met dieren word je gelukshormoon verhoogd. Ook helpen huisdieren bij het uitvoeren van een stressvolle taak. Mensen kunnen de taak met minder stress uitvoeren wanneer hun huisdier in de buurt was.  

Autisme 

Huisdieren hebben een positief effect op kinderen met autisme of een andere ontwikkelingsstoornis. Door de dieren ontspannen ze meer en kunnen ze hun energie kwijt. De zintuigen die getriggerd worden bij het aaien van een dier geeft het kind rust. Het verzorgen van een dier kan kinderen met ADHD ook helpen om ergens de aandacht op te vestigen.  

Goed voor gezondheid 

Een huisdier is goed voor ons immuunsysteem, omdat de zachte diertjes stress terugdringen en het niveau van cortisol verlagen, versterken ze de immuniteit gedurende je hele leven. 

Honden zijn niet alleen hartverwarmend, maar ze verlagen ook het risico op een hartaanval. Dit komt ook door de activiteiten die bij een hond komen kijken zoals het uitlaten.  

Sociale contacten 

Veel mensen houden van dieren en dieren kunnen ook helpen om meer sociale contacten te hebben. Diverse studies hebben aangetoond dat het hebben van een hond leidt tot meer spontane gesprekken. Mensen gaan er vaak vanuit dat de eigenaren van een gezelschapsdier vriendelijk en aanspreekbaar zijn. Ze zijn dus echt een sociale steun.  

Sharing is caring