Hierdoor ben je onregelmatig ongesteld

Sommige vrouwen weten op de dag af wanneer ze hun menstruatie kunnen verwachten. Voor andere vrouwen is het een totale verrassing. Heb je sinds kort een onregelmatige menstruatie, dan kunnen dit wellicht de oorzaken zijn. 

De pil 

Wanneer je net begint met het slikken van de pil duurt het een paar maanden voordat je lichaam gewend is aan de hormonen. Hierdoor kan het zijn dat je onregelmatig ongesteld bent. Is je lichaam eenmaal gewend aan de hormonen dan zul je hier geen last meer van hebben. Ook wanneer je stopt met de pil kan het soms wel een paar maanden duren voor je cyclus weer ‘normaal’ is. Dit heeft allemaal te maken met je hormoonspiegel die weer in balans moet komen. Dit heeft dus even wat tijd nodig! 

Stress 

Wanneer je erg gestrest bent maakt je lichaam het stofje cortisol aan. Ook cortisol heeft effect op de hoeveelheid oestrogeen en progesteron je lichaam aanmaakt. Stijgen je stresslevels? Dan is de kans groot dat de aanmaak van oestrogeen en progesteron uit balans raakt. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je ongesteldheid op zich laat wachten. De oplossing? Probeer meer rust en ontspanning in het plannen.  

Sporten 

Sporten is gezond voor je, dat weten we allemaal. Je wekelijkse sportuurtje kan dus absoluut geen kwaad. Maar als je op hoog niveau of erg vaak traint dan kan het zijn dat je last krijgt van een onregelmatige cyclus. Wanneer je een lange tijd intensief sport, heeft je lichaam veel energie nodig. Menstrueren kost energie en daarom zal je lichaam hier uit reactie mee stoppen om zo energieverlies te voorkomen. 

PCOS 

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is een hormonale afwijking. Deze afwijking zorgt ervoor dat er kleine cystes op de eierstokken ontstaan. Je kan PCOS herkennen aan symptomen zoals onregelmatig menstrueren, hormonale acne en onverklaarbaar aankomen.   

Uiteraard zijn er meer redenen waardoor je niet ongesteld wordt. We hebben de overige nog even kort op een rijtje voor je gezet. Maar neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts. 
 

  • Overgang 
  • Zwangerschap 
  • Borstvoeding 
  • Gewichtsverlies 
  • Medicijngebruik  

Sharing is caring