Krakende gewrichten

Heb je even een tijdje stilgezeten en dan ga je opstaan en ja hoor…. KNAK. Maar ook als je je hoofd eventjes draait en bij bepaalde bewegingen die je maakt met je benen. Heb je vaak van die krakende gewrichten? Dan kan je je afvragen of het wel zo normaal is. Wij hebben het voor je uitgezocht.  

De oorzaak 

Je kan je misschien wel afvragen waar het vandaan komt. Ieder gewricht bestaat uit minimaal twee delen bot met kraakbeen aan het einde. Dit moet natuurlijk wel een beetje soepel blijven en daarom wordt er door je lichaam een soort van gewrichtssmeer aangemaakt. Dit is een vloeistof waar opgelost gas in zit.  

Je hebt het vast wel eens gedaan namelijk aan je vinger trekken om te kijken of je het hoort kraken. Wanneer je aan je vinger trekt wordt de holte in je gewricht ietsje groter en daardoor ontstaat er een onderdruk. Door die druk komen de oploste gassen rij. De vacuüm verdwijnt en er ontstaat ruimte in het gewricht. Die ruimte wordt gevuld met gas en dat veroorzaakt het krakende geluid.  

Moet je je zorgen maken? 

Je hoeft je geen zorgen te maken als je gewrichten kraken. Het is namelijk ontzettend normaal dat je gewrichten allemaal geluiden maken. Het verschilt per persoon wanneer je gewrichten kraken en ook waarom ze kraken. 

Meestal gebeurt het wanneer je lang in dezelfde houding zit en je dan ineens in een andere houding gaat staan. Ook laten mensen bewust hun gewrichten knakken. Zo zijn er veel mensen die hun knokkels laten knakken. 

Je moet wel opletten 

Het is niet erg wanneer je gewrichten knakken, maar als je merkt dat het pijn doet dan moet je wel echt even opletten. Als je dit hebt kan het zijn dat er iets meer aan de hand is. Zo kan het zijn dat je last hebt van gewrichtsslijtage. Bij gewrichtsslijtage veranderen je botten en kraakbeen van structuur.  

Je kan dus gewoon je gewrichten kraken zonder dat het schadelijk is, maar je moet wel uitkijken als het pijn begint te doen.  

Sharing is caring