Say squat!

Je hebt deze oefening vast wel eens gedaan toen je een billen & benen training deed van Alain. Het moment dat je billen & benen een flinke burn voelen. Ben je benieuwd waarom je in veel verschillende work-outs de squat terugkomt? Wij leggen het je uit! 

Een squat 

Het doen van een squat werkt erg effectief op je beenspieren en je kunt de oefening op meerdere manieren doen. Zo kan je een sumo squat doen of een squat met een sprong . Deze oefening vraagt ook wat stabiliteit en coördinatievermogen. Dit is dan ook de reden waarom je het doen van een squat in veel verschillende work-out schema’s ziet.  

Tips voor de perfecte squat 

Soms kan het een struggle zijn om in één keer de juiste squat te maken. Met deze tips maak je het voor jezelf een stuk makkelijker. 

  • Zorg ervoor dat je rug niet bol gaat staan. 
  • Hou je rug goed recht tijdens de squat. 
  • Ga niet met je voeten naar binnen staan, maar laat ze een beetje naar de zijkant wijzen. 

De juiste houding 

Het doen van een squat is vrij eenvoudig, maar het is wel belangrijk dat je de juiste houding hebt. Je kan tijdens de squat zo diep zakken als je wilt, maar je moet wel weer recht omhoog kunnen komen. Wanneer je merkt dat je je rug moet buigen om weer terug omhoog te komen dan ben je te diep gezakt.  

Je moet bij de squat je rug recht houden en je knieën mogen niet voorbij je tenen komen. Ook is het belangrijk dat je niet gelijk weer omhoog komt, maar dat je hem even vasthoudt. Na een paar tellen kom je rustig omhoog en herhaal je dat een aantal keer.  

De voordelen van een squat 

De één vindt een squat oefening ontzettend fijn om te doen en de ander moet er misschien niet aan denken. Het is voor iedereen heel anders, maar als je weet wat de voordelen zijn ga je het misschien nog leuk vinden ook.  

  • Een squat is goed voor je hele lichaam. 
  • Het is goed voor je spieren en pezen. 
  • Het heeft als effect dat je meer mobiliteit krijgt in je heup- en enkelgewricht. 
  • De squat is een erg functionele oefening. 

Sharing is caring