Hoe kun je het beste gezond leven?

Er zijn veel verschillende manieren om gezond te leven. Mensen die gezond leven, verkleinen de kans op verschillende ziektes. Gezond leven helpt ook om natuurlijk langer fit te blijven en bij een gezonde leefstijl is hoort ook goed zorgen voor je lichaam en geest. Maar hoe kun je nou het beste gezond leven? Wij hebben vijf tips op een rij gezet voor een gezond leven. Lees het hier! 

1. Gezonde voeding 

Wanneer je goed voor jezelf wilt blijven zorgen is het belangrijk dat je gezond eet. Door te eten volgens de Schijf van Vijf is het veel makkelijker om gezond te leven. Deze schijf zorgt er namelijk voor dat het de kans van onder andere kanker en hart- en vaatziekten vermindert. Door te eten volgens de Schijf van Vijf zorg je er ook voor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die jouw lichaam nodig heeft.  

De Schijf van Vijf 

Wat is de Schijf van Vijf? Dit is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. Het biedt een optimale combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren en die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingstoffen. 

Waaruit bestaat de Schijf van Vijf? 

  • Brood, graanproducten en aardappelen 
  • Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel 
  • Groente en fruit 
  • Smeer- en bereidingsvetten 
  • Dranken 

2. Gezond gewicht 

Het is vanzelfsprekend dat je met een gezond gewicht minder gezondheidsrisico’s oploopt dan mensen met zwaar ondergewicht of overgewicht. Wanneer je een goed gezond gewicht hebt heb je bijvoorbeeld een lagere kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes type 2, gewrichtsklachten en bepaalde vormen van kanker. Als je gewicht dan te hoog is, heb je meer kans om deze aandoeningen op te lopen. Het hebben van een gezond gewicht zorgt er ook voor dat je je fitter voelt en veel lekkerder in je vel zit.  

3. Blijf in beweging 

Het is voor een gezond leven erg belangrijk om regelmatig in beweging te blijven. Je voelt je namelijk veel fitter als je in beweging bent en het verlaagd ook de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en natuurlijk overgewicht. Het hangt wel per leeftijd af hoeveel je minstens per week in beweging moet zijn. Het advies voor volwassen is namelijk minimaal 150 minuten matige of zwaar intensieve inspanning per week en minimaal 2x per week goede krachttraining. Om regelmatig in beweging te blijven kun je bijvoorbeeld een stukje fietsen, wandelen of hardlopen. Wat ook meetelt als regelmatig in beweging zijn, is bijvoorbeeld de zware huishoudelijke klussen zoals, in de tuin werken of de hond uitlaten. 

4. Niet roken  

Als je gezond wilt leven dan is roken hier geen onderdeel van. Het is algemeen bekend dat roken super slecht is voor je. Roken kan namelijk leiden tot longemfyseem, langkanker, bronchitis en slokdarm- en keel- en strottenhoofdkanker. Het koolmonoxide leidt tot aderverkalking, hartklachten, herseninfarct, verminderde conditie en een hersenbloeding. De nicotine in een sigaret leidt tot een grote verslaving en een verhoogde bloeddruk. Wil je snel stoppen met het roken van sigaretten? Lees hier 8 tips voor stoppen met roken.  

  1. Houd rekening met ontwenningsverschijnselen 
  1. Zorg dat je zoveel mogelijk afleiding stopt 
  1. Probeer je gedachten goed te verzetten 
  1. Bereid je goed voor op situaties als je niet lekker in je vel zit 
  1. Zoek een goede vriend(in) om samen mee te stoppen 
  1. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen 
  1. Drink veel liters water 
  1. Eet veel groenten en fruit 

5. Voldoende ontspanning 

Om gezond te leven is het superbelangrijk om niet te veel stress te hebben. Het is voor mensen die het erg druk hebben erg nodig om even te ontspannen. Maar hoe kan je nou het beste ontspannen? Wij hebben drie tips om te ontspannen en stress te verminderen.  

In beweging zijn 

Het is door onderzoekers bewezen dat als je regelmatig in beweging bent dat het je stresshormoon vermindert. Door bijvoorbeeld regelmatig buiten of binnen te sporten merk je vaak dat de stress afneemt en dat je meer ontspant.  

Mediteren en yoga  

Vaak als het gaat over het hebben van veel stress en niet kunnen ontspannen, denken mensen gelijk aan mediteren en yoga. Dit zijn namelijk de populairste manieren om stress te verminderen. Deze manieren hoeven helemaal niet lang te duren en je kunt ze op elk moment van de dag toepassen. In enkele minuten kan je je hoofd al tot rust brengen en je stress verlagen.  

Lekker niks doen 

Niks doen is altijd even lekker, leg bijvoorbeeld je telefoon weg of schakel je televisie uit. Ga lekker op de bang liggen en probeer via deze manier lekker te ontspannen en tot rust te komen. Dit hoeft helemaal niet lang te duren, maar dit kan al met een half uurtje.

Sharing is caring