Dit is wat je afscheiding kan zeggen over je lichaam

Waarschijnlijk besteed jij niet zo veel tijd aan je afscheiding. Zolang je geen last hebt daar beneneden zal het vast wel goed zijn. Toch kan het zijn dat er veranderingen plaatsvinden bij je afscheiding. Maar wat houdt de afscheiding die jij hebt eigenlijk in? 

Bloederige afscheiding 

Het kan zo zijn dat je af en toe last hebt van een beetje een bloederige afscheiding. Dit is dan waarschijnlijk een tussentijdse bloeding. Het gebeurt vaak wanneer je als vrouw aan de pil gaat. Je lichaam moet dan wennen aan de hormonen. Is de kleur donkerrood of een bruinige kleur? Dan is het waarschijnlijk bloedt wat over is van je menstruatie. Heb je toch het idee dat het niet helemaal gezond is? Neem dan contact op met je huisarts.  

Nat en glibberig 

Heb je last van een natte en glibberige afscheiding? Dan heeft dit waarschijnlijk te maken met je ovulatie. Het glibberige komt vaak voor halverwege je cyclus. Op deze manier maakt je lichaam het makkelijker voor sperma om in je vagina toe te treden en een eitje te bevruchten. Daarom is het dus goed om seks te hebben wanneer je ovuleerd als je kinderen wil krijgen.  

Wit, klonterig en het jeukt 

Dit is iets wat je liever niet hoort, maar als je afscheiding wit, klonterig en jeukerig is heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie. het is normaal dat er in je vagina zich bacteriën en schimmels bevinden, maar het kan zo zijn dat er meer schimmels groeien dan gewoonlijk. De afscheiding heeft meestal geen geur. Wat je wel kan merken is dat je wat meer jeuk zult hebben bij je vagina. Je kunt een schimmelinfectie krijgen door bijvoorbeeld het nemen van antibiotica of te lang in dezelfde sportkleren te lopen. Ga naar de huisarts om te kijken wat het beste is wat je kan doen.  

Grijzig, dun en een sterke geur 

Heb je last van ene grijzige, dunne afscheiding met een sterke geur? Grote kans dat je dan een vaginale bacterie hebt. De geur in je onderbroek kan een beetje de geur hebben van vis. Niet echt een geur die je graag wil ruiken. Helaas is het niet helemaal duidelijk hoe vrouwen een vaginale bacterie ontwikkelen. Gelukkig gaat het wel in de meeste gevallen weer vanzelf weg! 

Geel-groenig en het steekt 

Bij deze optie is het helaas zo dat je waarschijnlijk een soa hebt. Veel vrouwen hebben niet door wanneer ze een soa hebben. Heb je dus regelmatig een ander sekspartner? Doe dan af en toe een testje. Als je bijvoorbeeld chlamydia of gonorroe hebt, dan kun je antibiotica krijgen om het te verhelpen.  

Sharing is caring