Welke sporten kun je het beste niet doen bij rugklachten?

Bij veel verschillende sporten kan je al snel rugklachten oplopen door een verkeerde beweging. Voorbeelden hiervan zijn rugby, judo, roeien, paardrijden en worstelen. Heb je snel last van je rug? Dan kun je het beste de volgende sporten niet doen of zorgen dat je de oefening goed uitvoert! 

Fietsen 

Fietsen is een sport die erg goed voor je is. Als je op een normale fiets zit is dit het beste voor je rug. Je kan je rug namelijk goed recht houden. Fiets je regelmatig op een mountainbike of een racefiets? Dan zit je vrijwel altijd voorovergebogen met je hals opgetrokken. Dit belast je rug sterk.  

Joggen 

Hardlopen kan erg belastend zijn voor je rug. Om toch goed voor je rug te zorgen tijdens het hardlopen is het belangrijk om goede schoenen te gebruiken met een goede demping en forceer nooit je lichaam. Bouw dus je looptraining geleidelijk op.  

Hockey 

Bij het spelen van hockey kun je al snel last krijgen van je rug. Tijdens het rennen kun je snel met een gebogen rug naar beneden gaan. Om deze rugpijn te voorkomen is het belangrijk om goed door je benen te gaan om je rug zo min mogelijk te belasten.  

Fitness 

Mensen die snel last hebben van hun rug moeten voorzichtig zijn met allemaal verschillende fitnessprogramma’s. Oefeningen kunnen je rug al snel belasten. Voortdurend springen en bukken, kan ook erg belastend zijn voor je rug. Let er dus op dat het niet overbelast en dat je een goed schema gebruikt.  

Tennis 

De sporten tennis en squash zijn erg belastend voor je rug. Dit komt vooral door de vele draaibewegingen en het serveren en smashen. Om toch beter voor je rug te zorgen tijdens het tennissen is het belangrijk dat je sterke buik- en rugspieren hebt. Daarnaast is een goede techniek en een goede opwarmoefeningen belangrijk.  

Goed voor je rug 

Wil je toch graag sporten maar heb je snel last van je rug? Dan is het heel handig om te gaan zwemmen. In het water weeg je namelijk minder zodat je rug ook minder belast wordt. Zo kun je de rugslag en schoolslag gemakkelijk doen zonder rugklachten te krijgen. 

Sharing is caring