5 oorzaken van stinkende urine

Asperges zijn niet het enige dat de geur van je plas kan veranderen. Er zijn nog wat andere oorzaken. Hier zijn 5 andere oorzaken van stinkende urine. 

Bepaald voedsel eten 

Asperges staan erom bekend dat je urine na die tijd gaat stinken. Als je plas geen gekke geur heeft is dat ook normaal. Iedereen verteert namelijk voedsel op een andere manier. En dan komen sommige inderdaad ermee weg dat hun urine niet gaat stinken. Het is waarschijnlijk zo omdat hun lichaam niet genoeg enzym heeft om het volledig af te breken. Ook kun je een vieze geur krijgen van spruitjes, uien, knoflook, curry, zalm en alcohol. Als je veel water drinkt tijdens het eten zal het je urine verdunnen, waardoor de geur minder merkbaar is.  

Koffie drinken 

Je koffiegewoonte kan ervoor zorgen dat je urine meer stinkt. Koffiemetabolieten, of de bijproducten die uit koffie komen wanneer het in je lichaam wordt afgebroken, kunnen urine sterk laten ruiken. 

Seksueel overdraagbare aandoening 

Sommige soa’s kunnen urethritis of ontsteking van de urethra veroorzaken. Alles dat ontsteking of irritatie veroorzaakt, kan mogelijk in verband worden gebracht met bacteriën, pus of bloedingen die de geur van de urine kunnen veranderen. Chlamydia, trichomoniasis en gonorroe zijn de soa’s die meestal urethritis veroorzaken. Maar zelfs als een soa geen urethritis veroorzaakt, kan urine nog steeds een geur oppikken van irritatie in de vagina. 

Urineweginfectie 

Een urineweginfectie treedt op wanneer bacteriën via de urethra in je urinestelsel terechtkomen. Die gaan zich vervolgens weer in je blaas vermenigvuldigen. Deze bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je plas gaat stinken.  

Nierstenen 

Iedereen die nierstenen heeft gehad, weet hoe pijnlijk deze kunnen zijn. Nierstenen ontwikkelen zich wanneer zout en andere mineralen in de urine aan elkaar plakken en zich vormen tot harde steenachtige afzettingen.  

Sharing is caring