5 soorten eczeem

Het hebben van eczeem is niet bepaald een pretje. Je wilt het liefst de hele dag krabben en hopen dat het weggaat. Maar nu is het zo dat er niet maar één soort eczeem bestaat. Je hebt namelijk verschillende soorten eczeem. Ben je benieuwd welke soorten eczeem er zijn? Wij hebben voor jou 5 soorten eczeem op een rijtje gezet.  

Atopische dermatitis  

Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem. Dit zal je het meest voorbij zien komen op je ellebogen en knieën. Dit zijn niet de enige plekken waar je het zal kunnen krijgen. Het kan namelijk ook op je armen, benen of wangen komen.  

Atopisch eczeem kan worden veroorzaakt door stress, chemicaliën, het veranderen van temperaturen en allergenen die je huid aanraken. Het komt omdat je huidbarrière niet wordt onderhouden. Je huid neemt namelijk die vetten vast die het eigenlijk zou moeten. Dat veroorzaakt de kleine scheurtjes. 

Contactdermatitis  

Dit soort eczeem ontstaat wanneer je huid in contact komt met irriterende stoffen. Het veroorzaakt niet alleen roodheid maar ook branderigheid, zwelling en blaren. Je zal dit het vaakst tegenkomen op je handen.  

Er zijn een aantal irriterende stoffen waardoor je last krijgt van contactdermatitis namelijk: geurstoffen, haarkleur middelen, wasmiddel, verf, wol, rubber, leer etc.  

Dyshidrotisch eczeem 

Dit eczeem zal je kunnen herkennen door kleine, jeukende blaren. Je zal die blaren vooral tegenkomen op je handen en voeten. Deze blaren kunnen erg pijnlijk aanvoelen. Het kan worden veroorzaakt door irriterende stoffen, maar ook als je last hebt van stress, temperaturen die veranderen of wanneer je handen net iets te lang nat blijven.  

Nummulair eczeem  

Deze vorm van eczeem lijkt totaal niet op de vorige soorten eczeem. Dit komt omdat deze vorm van eczeem altijd door een insectenbeet of door droogte in de winter veroorzaakt wordt. Je hebt veel last van jeuk en je kan het moeilijker goed behandelen dan de andere soorten eczeem.  

Seborrheic dermatitis 

Waarschijnlijk nu je dit leest denk je wat is dit, maar eigenlijk is het gewoon die welbekende roos op je hoofdhuid. Toch kan het ook op andere plekken verschijnen namelijk je neus of je bovenrug. Door hormonen en of gist kan het erger worden. 

Sharing is caring