5 dingen die je nooit moet zeggen tegen iemand met een paniekaanval

Het krijgen van een paniekaanval is verschrikkelijk. Tijdens die paniekaanval komt er een golf van angst. Je hart begint ontzettend snel te kloppen en je komt weer moeilijk rustig op adem. De mensen om je heen willen je graag helpen, maar meestal worden er dingen gezegd die juist tegenwerken. Ben je benieuwd welke dingen dat zijn? Wij hebben het voor je opgezocht.  

Hou op 

Als je je paniekaanval kon stoppen had je dat al direct gedaan, maar tijdens je paniekaanval denkt je lichaam dat er iets ergs is en dat er een manier gevonden moet worden om het te overleven. Het hebben van een paniekaanval duurt altijd even, omdat het niet lukt om gelijk weer rustig te worden. Als er iemand dan tegen je zegt: ‘hou op!’ werkt dat niet mee. 

Je bent in orde 

Tijdens een paniekaanval heb je geen controle over je reactie. Het kan zijn dat iemand in je omgeving niet ziet dat je een paniekaanval hebt, omdat diegene erg ervaren is in het verbergen van de symptomen. Iemand kan dus tegen je zeggen dat je er gewoon goed uitziet. Alleen heeft die opmerking niet echt een troostende werking.  

Kan je niet gewoon rustig worden 

Het krijgen van een paniekaanval is niet echt iets dat je plant. Je leert om te gaan met je paniekaanval, maar het is wel een moeilijk om in te grijpen tijdens een paniekaanval om die te stoppen. Het helpt dan ook niet als iemand tegen je zegt dat je gewoon even rustig moet worden.  

Maak je maar geen zorgen 

Wanneer iemand tegen je zegt dat je er gewoon niet aan moet denken of dat je je maar geen zorgen moet maken kan dat ervoor zorgen dat het alleen maar erger wordt. Als iemand dat namelijk tegen je zegt dat je er niet aan moet denken ga je dat juist doen. Je benadrukt het dus eigenlijk voor je hersenen.   

Man up 

Als iemand tegen je zegt dat je sterk moet zijn terwijl je een paniekaanval hebt werkt erg tegenstrijdig. Als je namelijk zegt dat ze sterk moeten zijn laat je eigenlijk merken dat je die persoon zwak vindt en niet met de emoties kan omgaan. Je kleineert die persoon als het ware.  

Iemand met een paniekaanval voelt zich ontzettend machteloos. Het is dus belangrijk dat je die persoon met een paniekaanval geruststelt en ervoor zorgt dat hij of zij zich veilig voelt.

Sharing is caring