Goede voornemens: Waarom dieetpogingen mislukken?

Eén keer per jaar is het weer zover: het is tijd voor de goede voornemens. Het komende jaar moeten we echt stoppen met roken, minder alcohol drinken en het liefst willen we ook nog tien kilo afvallen. En dat allemaal in drie maanden!  

Frisse start van het jaar 

Maar misschien niet onbekend, de meeste goede voornemens zijn alweer verbroken in de eerste twee weken van januari. Dat deze voornemens mislukken is toch jammer, want ze zijn over het algemeen goed voor ons lichaam en onze geest. Ze hebben vaak betrekking op het stoppen met slechte gewoontes (bijvoorbeeld het roken) of ze zijn er juist op gericht om het leven te verbeteren door meer te willen gaan sporten of te willen afvallen. In mijn spreekkamer probeer ik dagelijks mensen tot het nemen van dit soort goede voornemens te motiveren. Dit is vaak bittere noodzaak voor mensen met aanleg voor hart- en vaatziekten. Afvallen en meer bewegen zijn de twee meest geciteerde goede voornemens. En het liefst wil men beide, maar dat is de lat wel héél hoog leggen. Een ‘nieuw’ jaar nodigt uit tot een frisse start. Maar liefst 86% van de Nederlandse vrouwen die kampt met overgewicht start met diëten gedurende de eerste drie maanden van het jaar. Ondanks ontelbare pogingen verliezen veel Nederlandse vrouwen de strijd tegen overgewicht doordat zij vooral crash diëten volgen. De mislukte dieetpogingen maken dat deze vrouwen in een vicieuze cirkel van motivatieverlies, troosteten en voedselafhankelijkheid terechtkomen.  

Meest gegeven spreekkamer advies 

Voor conditieverbetering of gewichtsbeheersing is het belangrijkste dat je de lat niet te hoog legt. Mijn meest gegeven spreekkamer advies luidt dan ook: ga lopen. Eens een loper altijd een loper, of het nu hardlopen of flink wandelen is. (Hard)lopen is namelijk geen sport maar een levensstijl; lopen is goed voor je hart, bloedvaten, humeur, liefdesleven, immuunsysteem, geest, gevoel van eigenwaarde en bovendien houdt het je jong. Begin gewoon met rustig wandelen en bouw het langzaam op. Wees niet kortzichtig door direct te snel van start te gaan en richt je rustig op de toekomst.  

Uit onderzoek blijkt dat de drempel die je over moet om de eerste stappen in de hardloopwereld te zetten zich vaak ongunstig laat beïnvloeden door negatieve gedachten. Zo zien we eerst de nadelen van een training, terwijl we vergeten wat het gevoel nadat we gelopen hebben ons kan geven. De kunst is om juist te denken aan de voordelen. Denk dus niet aan de eerste tien minuten waarin je het gevoel hebt dat je hyperventileert, je hart tekeer gaat en je botten kraken. Zie jezelf als een krachtige gazelle die zich soepel door de juichende massa over de finish beweegt. Voel de euforie en pak die medaille, want die gedachte helpt bij het bereiken van je doel! 

Hier nog wat extra tips om je goede voornemens vol te houden: 

  • Kijk goed wat je zwakke momenten zijn en vermijd deze situaties, mensen of omgeving.  
  • Beloon jezelf. Dus stel haalbare doelen en zorg voor een leuke traktatie wanneer je dit doel hebt bereikt. Geef jezelf complimentjes en vertel over je successen aan anderen.  
  • Geef er na één keer gefaald te hebben niet de brui aan.  
  • Stel jezelf voor ogen dat winnen een veel beter gevoel geeft dan falen.  

Succes en maak er een mooi jaar van!  

Sharing is caring