Waarom keuzes maken moeilijk is

Keuzes maken, we moeten het elke dag. Het kan dan ook moeilijk zijn om een besluit te maken. Sta jij soms minutenlang in de supermarkt naar het schap te staren? Dat is niet raar, onderzoek wijst namelijk uit dat keuzes maken niet voor niets lastig is.  

In de war 

Staan er wel 20 gerechten op het menu? Voor je besluiteloosheid is een biologische verklaring. Dat had je vast niet gedacht. De twee plekken in je brein die zich bezighouden met keuzes maken, raken in de war als er te veel opties zijn. Ze kunnen namelijk maar 15 keuzes tegelijk aan. Niet gek dat ze daarna niet meer functioneren.  

Je kan dus weinig met al die keuzes. Natuurlijk is het heel fijn als je veel keuze hebt. Maar met een vol menu of ontelbare soorten koekjes in de supermarkt raken we alleen maar in de war. Gek, want wij mensen denken dat we graag veel opties willen. Dit zorgt dus alleen maar voor besluiteloosheid en frustraties. 

Hoe kies jij? 

Je kan natuurlijk eindeloos blijven twijfelen over wat je wilt eten vanavond. Kies je verkeerd, dan is het op zijn ergst niet zo lekker. Maar hoe maak je dan grote keuzes? Als het gaat om belangrijke beslissingen, dan kun je beter jezelf beperken tot een paar opties. Iene-miene-mutte is wat minder handig als het gaat om een baan of je partner.  

Zo worden keuzes makkelijker 

Het is al lastig genoeg om een keuze te maken. We geven je dan ook een aantal tips om het iets makkelijker te maken. 

  1. Besteed er niet te veel tijd aan. Geef jezelf een bepaalde ‘twijfeltijd’, is de tijd verstreken weeg dan de voor- en nadelen af en maak een keuze. Zo zorg je ervoor dat je niet de hele dag erover piekert. 
  1. Maak de keuze vooraf. Ik hoor je denken, hoe kan dat? Kies bijvoorbeeld de avond voor een belangrijke dag je outfit al uit. Zo heb je beslissing vooral al getackeld. Ga je weer twijfelen? Herinner jezelf eraan dat je keuze al gemaakt is.  
  1. Vraag iemand anders je te helpen. Moet je een grote keuze maken dan is het soms handig om dit te bespreken met iemand. Misschien heeft hij of zij wel een hele andere visie.  
  1. Schrijf al je opties op en maak een kleinere selectie van de opties die jou het beste lijken.  

Sharing is caring