Sporten met make-up op: kan het kwaad?

Een beetje concealer of een full face, veel vrouwen dragen make-up tijdens het sporten. Maar is je huid daar wel zo blij mee? Met al dat zweet is dat misschien geen slimme combinatie. We vertellen je er alles over. 

Zweet en vuil 

Zweten is de manier om je lichaam af te koelen, op deze manier rekent het af met viezigheid en onzuiverheden. Bedek je je huid met een laagje make-up dan kunnen de onzuiverheden niet naar de oppervlakte.  

Zweet en natuurlijke huidoliën kunnen de poriën verstoppen en afsluiten. De groei van bacteriën wordt gestimuleerd. Draag je make-up tijdens het sporten dan komt er nog meer vuil in de poriën. Ze gaan namelijk openstaan door het zweten. Met als resultaat dat ze gaan verstoppen en er puistjes ontstaan. Bovendien komen er kleine jeukende bultjes op de huid.  

Wat kan je het beste doen 

Er wordt dan ook door verschillende dermatologen aangeraden om zonder make-up te sporten. Het beste wat je kan doen voor je huid is om te reinigen voor en na het sporten. Wil je echt niet sporten zonder make-up op, kies dan voor producten op basis van mineralen.    

Naast foundation op basis van mineralen, bestaan er ook blush en bronzers die mineralen bevatten. Make-up op basis van mineralen is vaak non-comedogenisch, wat inhoudt dat er stoffen in zitten die je poriën niet zouden moeten verstoppen. 

Door het gebruik van make-up op basis van mineralen kan het zweet en de onzuiverheden makkelijker naar buiten. Zo krijg je minder snel puistjes. Ook zitten er geen oliën in mineralen make-up. Hierdoor is het ook geschikter om mee te sporten. Het beste is natuurlijk als nog zonder make-up te gaan sporten.   

Sharing is caring