Drie dingen die je niet moet doen na het hardlopen

Je bent net klaar met hardlopen en je bent helemaal kapot van het sporten. Je wilt zo snel mogelijk niks doen en lekker uitrusten. Maar dit kan je het beste niet doen. Hier zijn drie dingen die je niet moet doen na het hardlopen.  

Rondlopen in je sportkleding 

Wanneer je net klaar bent met hardlopen, dan is het belangrijk dat je de dampende vochtige kleding gelijk uittrekt. Je kunt namelijk snel afkoelen en verkouden worden. Dit gaat dan ten koste van de volgende trainingen. Je kunt het beste na een hardloopsessie direct een droge broek, droog shirt en droge sokken aantrekken. Hierdoor blijven je spieren dan soepel en warm. Dat stimuleert de circulatie en dat is goed voor het herstelproces. Ook houdt het de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof op peil.  

Bankhangen 

Het is heerlijk om even na een inspanning lekker op de bank te gaan liggen en zo de rest van de avond door te brengen. Maar deze verleiding moet je weerstaan, want lichte activiteiten zijn ideaal voor het herstel omdat het je bloedstroom erg goed op gang houdt. Het repareert beschadigingen in je lichaam en het ondersteunt je herstel. Ga bijvoorbeeld een paar keer per dag rondlopen of rekoefeningen uitoefenen.  

Voeding na een inspanning 

Het is belangrijk dat je na het hardlopen eet en drinkt binnen 20 tot 30 minuten. Als je hier geen tijd voor hebt is het verstandig om vooraf gezonde snacks en drinken mee te nemen die je onderweg kunt consumeren. Je snacks moeten dan wel eiwitten, een beetje vet en wat koolhydraten bevatten om je lichaamsvoorraden weer aan te vullen. Goede opties hiervoor zijn volkorenbrood, fruit, yoghurt of amandelen.

Sharing is caring