Hierdoor heb je vaak dorst

Lijkt je dorst maar niet op te houden. En is je waterflesje binnen ‘no-time’ leeg? De dorst blijft soms toch maar aanhouden. Ondanks dat je meer dan genoeg drinkt. Heb je misschien last van nadorst, door dat wijntje te veel. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. 

Dehydratatie 

Ben je binnen je vijf minuten je concentratie al kwijt of heb je constant hoofdpijn. Dan kan het toch echt zijn dat je te weinig drinkt. Aan de kleur van je urine kan je makkelijk zien of je meer moet drinken. Hoe lichter de kleur van je urine, hoe beter. Het wordt geadviseerd per dag minimaal 1,5 tot 2 liter water te drinken. Is het buiten erg warm of sport je veel dan kan je wel wat extra vocht gebruiken. 

Weet wat je eet 

Ook wat je eet heeft effect op hoeveel dorst je hebt. Eet jij erg koolhydraatarm dan kan je veel dorst hebben, vooral in het begin. Bij een koolhydraatarm dieet is de glucose in het bloed te weinig na een maaltijd. Hierdoor wordt er niet voldoende insuline aangemaakt. Je lichaam gaat dan de vetreserves gebruiken voor energie. Door dit proces kan er een flinke dorst ontstaan. Pas ook op met de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt, hierdoor krijg je ook dorst.  

Zonnesteek 

Gaat je dorst hand in hand met een gloeiende huid, zweten, bleek zien en duizeligheid? Dan kan het zomaar zijn dat je een zonnesteek hebt. Door te weinig vocht in het lichaam wordt de huid van de romp, armen en benen niet meer goed doorbloedt. Hierdoor word je bleek en stop je uiteindelijk met zweten, de temperatuur van je lichaam gaat stijgen. Het is dus belangrijk je vochtgehalte aan te vullen. 

Diabetes 

Zowel bij diabetes type 1 als 2 zijn dorst en veel moeten plassen een belangrijk en veel voorkomend symptoom. Door de stijging in de bloedsuikers kunnen de nieren de glucose niet tegenhouden. De glucose komt in de urine terecht. Glucose trekt vocht aan, de nieren laten meer vocht door dan normaal. Je moet dus niet alleen plassen maar je hebt dus ook een flinke dorst als gevolg. 

Zo drink je makkelijk meer water: 

  • Neem overal en fles water mee naartoe, zo drink je onbewust veel meer. 
  • Wees creatief en geef je water een lekker smaakje. Voeg bijvoorbeeld sinaasappel en gember toe.  
  • Stel een herinnering in! Doe dit in je agenda, ook zijn er diverse apps waarmee je makkelijk kan bijhouden hoeveel je drinkt.  

Sharing is caring