Een nieuw begin voor je relatie

2022 is aangebroken, een mooi moment om weer eens te kijken waar jullie samen staan. Hoe gaat het op dit moment met jullie relatie; de liefde, passie en commitment naar elkaar?  

Waar zijn jullie tevreden over en zijn er dingen waarin jullie willen groeien?  

Hoe staat het met de seks? Hebben jullie regelmatig passievolle vrijpartijen, is het een soort routine geworden, schiet de seks en de laatste tijd bij in of zijn er wellicht grote verschillen in behoefte op het moment? 

En waar willen jullie samen naartoe, wat is jullie stip op de horizon? Hebben jullie het daar samen over? En welke stappen worden ondernomen om daar te komen? 

Als mens zijn we constant in beweging: we leren, krijgen nieuwe inzichten en maken elke dag weer dingen mee waardoor we anders naar onszelf, onze partner en de wereld om ons heen kijken. Belangrijk dus om hierover in gesprek te blijven, want misschien was die stip vorig jaar anders dan nu. 

Daarnaast ben je natuurlijk niet uitsluitend ‘partner’ maar ook je autonome zelf. Waar sta jij op dit moment? Waar heb jij nu zelf behoefte aan? Wat zijn jouw wensen en dromen voor het aankomende jaar? En deel je die met jouw partner? Waarom wel/niet? 

Het samen zijn en tijd voor jezelf maken blijkt in de praktijk best een uitdaging, met name vrouwen vinden dat over het algemeen lastig. Het kan egoïstisch voelen om iets helemaal voor jezelf te doen, zonder je partner of kinderen. Toch is het, ook voor je relatie, heel belangrijk om tijd en ruimte voor jezelf te maken. In de liefde zijn overgave en autonomie nodig en als dat uit balans is, heeft dat zijn weerslag op je relatie, passie en seks. 

Samen of zelfstandig? 

De behoefte aan overgave en saamhorigheid, bestaat naast onze behoefte voor autonomie en zelfstandigheid. Het is dus niet het een of het ander, maar beiden zijn nodig om de liefde en passie te behouden. 

“Liefde geniet ervan alles over je geliefde te weten, maar verlangen heeft juist mysterie nodig. De liefde wil graag de afstand tussen jou en je partner verkleinen, terwijl het verlangen erdoor wordt gestimuleerd. Waar intimiteit groeit door herhaling en vertrouwdheid, wordt erotiek juist afgestompt door herhaling. Want erotiek gedijt op het mysterieuze, het nieuwe, onbekende en het onverwachte. Liefde gaat over hebben; verlangen gaat over willen. Een uitdrukking van verlangen, vereist voortdurende ongrijpbaarheid. Het is minder bezig met waar het al is geweest, maar juist gepassioneerd over waar het nog heen kan. Wat maar al te vaak gebeurt als koppels zich wentelen in het comfortabele van de liefde, is dat ze ophouden de vlam van verlangen aan te wakkeren. Ze vergeten dat vuur lucht nodig heeft.” 

 
– Esther Perel, Liefde in verhouding –  

De grootste fabel over relaties 

Tijdens de sessies in mijn praktijk, blijkt maar al te vaak dat het een uitdaging is voor partners om de balans te houden tussen die twee pijlers. 

Het kan in het begin door de verliefdheid heerlijk voelen om helemaal in elkaar op te gaan en samen bijna te versmelten. De seks is passioneel en alles lijkt vanzelf te gaan. Toch zal wat verder in de relatie de behoefte ontstaan voor meer eigenheid en ruimte, wanneer de verliefdheidshormonen raken uitgewerkt. De relatie verschuift zo natuurlijk en onvermijdelijk naar een andere fase. Partners die al wat langer in een relatie zitten, zullen periodes van nabijheid kennen en ook die van meer afstand en volledig in beslag genomen worden door het leven. Bij de een is dat een drukke baan, een gezin of andere dingen die hun aandacht opeisen. 

Door deze verschuiving in de relatiedynamiek kunnen er relatie-struggles ontstaan. Het verschil in wat partners hebben meegemaakt en (onbewust) als kind gemist hebben, speelt daarin mee. Als er bijvoorbeeld oude pijnen worden geraakt, kunnen patronen ontstaan die voor problemen zorgen. De manier van communiceren speelt ook een belangrijke rol, want als dat niet op een open en liefdevolle manier lukt, kan een relatie uiteindelijk in een crisis belanden.  

Veel mensen hebben de overtuiging dat een relatie vanzelf hoort te gaan en als dat niet zo is, ze misschien gewoon niet voor elkaar bestemd zijn. Dat is wat mij betreft de grootste fabel over relaties. 

Help een crisis! 

Een crisis wordt maar al te vaak gezien als het eindpunt of breekpunt van de relatie, maar een crisis kun je juist zien als uitgelezen moment om te leren en je te ontwikkelen. Het geeft je namelijk de kans om een oude pijn aan te kijken en op te ruimen. Zodat je bewuster en daardoor vrijer wordt van dynamieken en patronen die daardoor zijn ontstaan.  

Wat dat voor je relatie(s) en je eigen ontwikkeling kan doen, is het grootste cadeau dat je jezelf en de ander kunt geven. Daarbij scheelt het je jaren ploeteren. Want door een punt achter je relatie te zetten, zonder te kijken naar wat er nu eigenlijk aan de hand is en jouw aandeel daarin, zal je dezelfde problemen in een volgende relatie weer tegenkomen. 

Er is moed voor nodig om dit proces aan te gaan. En de wil van beiden om te investeren in de relatie en in jezelf. Maar als je doet wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg. 

Wat wil jij in 2022 leren over jezelf en je relatie? 

Anne-Brit Voorn 

Relatiecoach 

The Coaching Partners 

www.thecoachingpartners.nl

Sharing is caring