Houdbaarheid van make-up

Als je eten over de datum is, vliegt het meteen de vuilnisbak in. Waarschijnlijk heb je make-up producten in je badkamer waar schimmels en bacteriën in zwemmen. Aan je favoriete beautyproduct zit ook een houdbaarheidsdatum. Vervang jij deze wel op tijd? 

Op datum 

Op het moment dat je een product opent veroudert de make-up al. In Nederland zijn bijna alle producten gemarkeerd met een houdbaarheidsdatum. Deze kan je herkennen aan de letter M op de verpakking. Achter de letter vind je een cijfer, deze geeft aan hoeveel maanden je het product kan gebruiken. Zodra deze geopend is gaat de houdbaarheidsdatum in.  

Koop dus ook nooit een make-up product die al open of gebruikt is. Je hebt geen idee hoelang deze al open is. Misschien is die al over de datum heen. Gebruik je het product dan wel dan kan je huid er geïrriteerd op reageren. Let vooral op bij een foundation, je huid kan heftig reageren. Na de uiterste datum verandert de originele formule en kloppen de verhoudingen dus niet meer. Hierdoor kan de foundation juist heel waterige of juist droog worden.  

Het risico  

Wat je op de huid smeert, trekt in en heeft effect. Maar wat zijn de effecten van make-up die over de houdbaarheidsdatum is? 
 
Als je make-up na de uiterste datum nog gebruikt kan de huid gaan irriteren. Ook kan de make-up ervoor zorgen dat er ontstekingen en infecties ontstaan. Heb je hier last van? Check dan dus even de datum. Tip: plak meteen na het openen van het product een sticker met de datum erop. Zo kan je altijd zien hoelang je product nog mee kan! 

Gemiddelde houdbaar 

Zolang zijn je favoriete producten houdbaar: 

  • Mascara, 3 maanden 
  • Eyeliner en lipgloss, 6 maanden 
  • Oog- en lippotloden, 1 jaar 
  • Foundation, 1 jaar 
  • Lippenstift, 2 jaar  

Sharing is caring