Zo controleer je zelf je borsten

Een gezond en sterk lichaam is belangrijk. Ken je je lichaam goed dan merk je het als er wat verandert of anders is. Regelmatig je eigen borsten onderzoeken kan ervoor zorgen dat je veranderingen snel op spoort. Alleen hoe doe je dat precies? We hebben wat je moet weten op een rijtje gezet. 

Hoe vaak 

Controleer je zelf je borsten dan kan je dit het beste doen na je menstruatie. Je kan dit dan het beste doen omdat het borstweefsel dan minder hobbelig en knobbelig is door de hormonen. Maak je gebruik van anticonceptie? Dan is dit anders. Heb je een anticonceptie met een stopweek? Controleer ze dan de week erna. 

Pak een spiegel 

Het begint allemaal met kijken. Pak er dus een spiegel bij. Zorg dat je goed licht hebt, daglicht werkt het beste. Zo kan je zelf makkelijk zien of er iets is veranderd aan je borsten. Laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen en kijk naar de vorm van de borst. Let ook goed op de huid. Is de huid rood, is er uitslag, deukjes of zichtbare knobbeltjes?  

Check ook de tepels. Zie je eczeem, wondjes en korstjes of is er sprake van intrekking? Let ook op of er vocht uit komt. Zoals bloederig- of wondvocht, pus of melkachtig vocht. Heb je dit gedaan leg dan je handen in je nek er herhaal dezelfde punten. 

Voelen  

Dit kan je onder de douche doen of liggend. Kies je ervoor om te liggen, leg dan je linkerhand in je nek en je rechterhand over de linkerborst. Onderzoek de hele borst en herhaal het aan de andere kant. Maak daarna met je vlakke hand draaiende bewegingen van de buitenkant van de borst naar de tepel. Heb je dit gedaan controleer dan ook de huidplooi van je borst en de oksel zelf op knobbeltjes. Herhaal het onderzoek bij de andere borst.  

Knobbeltjes 

In je borst kom je soms onregelmatigheden tegen. Je borst bestaat uit bindweefsel en melkkliertjes. Een knobbeltje voelt anders dan de rest van je borst. Het voelt dikker en stugger aan, in de vorm van een schijfje of strengetje.  

Je kan natuurlijk flink schrikken bij het vinden van een knobbeltje. Het hoeft niet altijd slecht te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook een holte gevuld met vocht zijn. Houdt het knobbeltje goed in de gaten en herhaal regelmatig het borstonderzoek. Ga bij twijfel altijd langs een arts om het te laten checken.  

Sharing is caring