Minder vlees eten

Minder vlees eten is goed voor je gezondheid en het milieu. Het kan dus helemaal geen kwaad om in de week een paar dagen minder vlees te eten. Als vervangers kan je prima peulvruchten, ongezouten noten of ei gebruiken. Ook kun je je vleeswaren voor op brood vervangen door plantaardig broodbeleg. Wil je minder vlees eten? Dan hebben wij wat tips voor jou op een rijtje gezet. 

Maak een concreet plan 

Maak een concreet plan. Ga is nadenken over hoeveel dagen per week jij geen vlees wilt eten. Denk ook na wat voor dingen je zou willen eten als vervanger of gerechten helemaal zonder vleesvervanger. Schrijf het ergens op voor jezelf en hang het ergens eventueel op. Dan herinner je jezelf aan je goede voornemens.  

Maak gebruik van een weekmenu 

Nu je een ander eetschema wilt aannemen is het wel handig om van tevoren al iets meer na te denken wat je wil. Je moet namelijk wennen aan dat je anders wilt gaan eten.  

Zoek nieuwe recepten op 

Pak er je kookboeken er maar bij en zoek leuke nieuwe recepten uit. Zo kun je veel inspiratie opdoen. Ook kun je een keer uit eten gaan naar een restaurant waar ze veel vegetarische gerechten hebben. Hier kun je ook inspiratie opdoen. 

Neem peulvruchten, noten en ei 

Goede vleesvervangers zijn peulvruchten, ongezouten noten en ei. Denk bij peulvruchten aan bruine bonen, kidneybonen, kikkererwten, linzen en kapucijners. Bij noten zou je kunnen denken aan walnoten, hazelnoten, amandelen en pinda’s. 

Kies wat anders dan vleeswaren 

Tijdens lunch en ontbijt is het vrij gemakkelijk om vlees te pakken. Maar kies is wat anders. Beleg je brood met bijvoorbeeld 100% pindakaas of notenspread, zelfgemaakte hummus, banaan, aardbei, komkommer en tomaat.  

Gebruik ingrediënten met een hartige smaak 

Zorg ervoor dat je dingen eet met een hartige smaak. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder de smaak van vlees mist. Gezonde smaakmakers zijn onder andere: paddenstoelen, uien, tomaten en bleekselderij. 

Sharing is caring