Deeg maken voor soesjes

Ingrediënten voor 6 personen

  • 60 ml halfvolle melk 
  • 40 ml water 
  • 40 gr boter (ongezouten) 
  • 60 gr zelfrijzend bakmeel 
  • Snufje zout 
  • 2 eieren  
  • 600 ml slagroom 
  • 60 gr suiker 
  • 200 gr pure, melk of witte chocolade 
  • 100 gr poedersuiker 

Bereidingswijze

Begin met het voorverwarmen van de oven op 170 graden. Doe de melk en water in een pannetje en laat het warm worden. Dan voeg je de boter toe totdat het helemaal gesmolten is. Vervolgens haal je het pannetje van het vuur en doe je het meel met een snufje zout erbij. Roer dit dan goed door met een spatel totdat het allemaal goed gemixt is.  

Nu zet je het pannetje weer op het vuur en blijf je het deeg roeren voor 3 tot 4 minuten totdat je een glanzende deegbal hebt. Het is belangrijk dat het deeg dan goed van de randen loskomt. Als je zo’n deegbal hebt haal je het pannetje van het vuur en doe je de deegbal in een kom.  

Het deeg laat je nu voor ongeveer 5 minuten even afkoelen. Ondertussen kluts je de eieren en weeg je 20 gr af. Wanneer het ei goed geklutst is doe je beetje voor beetje wat ei bij het deeg. Meng dit goed met een spatel totdat het ei helemaal is opgenomen. Je kan ook een mixer met deeghaken en een keukenmachine hiervoor gebruiken. Als het ei goed is opgenomen pak je er een spuitzak bij en doe je daar het deeg in.  

Pak er een bakplaat bij en leg daar bakpapier op. Nu spuit je soesjes van ongeveer 4 cm. Als je geen deeg meer overhebt bak je ze voor 20 tot 25 minuten in de oven mooi goudbruin. Je moet de oven in die tijd dat ze in de oven zitten niet openmaken. Wanneer de soesjes mooi goudbruin zijn laat je ze voor 30 minuten afkoelen.  

Ondertussen dat de soesjes aan het afkoelen zijn kan je de vulling maken. Doe 500 ml slagroom samen met de suiker in een kom en klopt het totdat het stevig is. Dit laat je dan staan en vervolgens maak je de chocoladeglazuur. Smelt 200 gr chocolade samen met de slagroom en poedersuiker.  

Om de soesjes te vullen maak je een klein gaatje met een mes in de soesjes en daar doe je de slagroom in. Dit doe je met alle soesjes. Wanneer je dat hebt gedaan dip je ze in de chocolade en klaar. Als je wilt kan je er ook nog wat decoratie opdoen.  

Sharing is caring