Dit zegt de menstruatiekleur over je gezondheid

Iedere vrouw is maandelijks wel is ongesteld. Zo is bij de ene vrouw de menstruatie heftiger dan bij de ander. De kleur van je menstruatie kan veel zeggen over je gezondheid. Maar wat zegt de kleur van jou menstruatie over jou gezondheid? 

Donkerrood of bruinachtig  

Deze twee kleuren is harstikke normaal. De donkerrode of bruinachtige kleur komt vaak voor aan het begin of aan het einde van je menstruatiecyclus. Vaak gaat dit samen met iets dikker baarmoederslijmvlies. Door je stijgende oestrogeenspiegel wordt de kleur van je menstruatie iets donkerde. Hierover hoef je je dus niet zorgen te maken. 

Zwart  

Als je menstruatiebloed zwart is, is dit nog steeds geen rede om in paniek te raken. Dit komt omdat de zwarte menstruatie het overgebleven bloed is van je vorige menstruatie. Klinkt niet heel fris, maar het is niet schadelijk. Wanneer je niet ongesteld hoort te zijn en dan wel een tussentijdse bloeding hebt van zwarte kleur is het wel handig om even langs de dokter te gaan.  

Paars  

Als je menstruatiebloed paars is heeft het waarschijnlijk te maken met je voeding. Dit kan dan komen door een te hoge oestrogeenspiegel. Veel groente, fruit en vezels eten en minder alcohol drinken en voldoende lichaamsbeweging kan dit verbeteren.  

Roze  

Is je menstruatiebloed roze van kleur dan heeft dit waarschijnlijk met bloedarmoede te maken. Helderrood is namelijk de gezonde kleur van menstruatiebloed. Zorg daarom op je voeding en zorg dat je voldoende in beweging bent. Wanneer je niet ongesteld hoort te zijn en dan wel deze kleur krijgt als menstruatiebloed, is het een teken van je ovulatie.  

Oranje 

Wanneer je menstruatiebloed oranje is, is het handig om dit even in de gaten te houden. Een eenmalige oranje bloeding hoeft niks ernstigst te zijn, maar als dit vaker voorkomt kan het een teken zijn van een SOA of infectie. Bij twijfel ga je gewoon langs bij de dokter.  

Sharing is caring