Waarom kan je niet tegen pittig eten?

Waarom kan je niet tegen pittig eten? 

De een kan ertegen en de ander krijgt het super warm. Pittig eten. Waar komt de pittigheid vandaan en hoe krijg je geen brandend gevoel meer op je tong als je pittig eet? Lees het hier! 

Waar komt het vandaan?  

Het pijngevoel op de tong bij mensen die niet houden van pittig eten is geen echte pijn. Het voelt misschien alsof het brandt, maar dit is een trucje van je lichaam. Pittig eten brengt geen echte schade toe aan het lichaam als je een goed werkend spijsverteringsstelsel hebt.  

Maar waar komt nou precies het brandende gevoel vandaan?  

Nou dat heeft alles heeft te maken met de chemische moleculen in hete pepers. Eén daarvan is gapsaïcine. Gapsaïcine is een molecuul dat werkt op de pijnreceptoren op je tong. Wanneer deze moleculen in actie komen, voelt het alsof je tong in brand staat. Je tong staat natuurlijk niet echt in brand wanneer je pittig eet en je bent ook nog wel in staat om ooit nog iets te proeven.  

Geen brandend gevoel meer 

Hoe meer pittig je eet, hoe minder je het brandend gevoel op je tong wordt. Mensen die graag pittig eten worden niet met deze voorliefde geboren, maar dit wordt vaak aangeleerd. Wanneer het brandend gevoel op je tong minder wordt, als je vaak pittig eet heeft te maken met een neurotransmitter genaamd; substance P. Dit is verantwoordelijk voor het sturen van de pijnprikkels naar de hersenen die uitgeput raakt door de moleculen uit pittig eten. Dit is waarom mensen uit landen zoals Mexico of India beter tegen pittig eten kunnen, want zij wennen hier al op een jonge leeftijd aan. Dus als je geen pittig gevoel meer wilt hebben tijdens het eten van pittig voedsel, moet je meer pittig eten.  

Sharing is caring