Trillend ooglid

Misschien heb je er zelf wel eens last van of ken je iemand die er vaak last van heeft. Een trillend ooglid. Dit is super vervelend, want je kan je hierdoor misschien wel moeilijk focussen. Maar wat is een trillend ooglid precies en waardoor wordt het veroorzaakt? Lees het hier! 

Wat is een trillend ooglid?

Een trillend ooglid is een herhaalde spiertrekking bij het oog. Bij een trillend ooglid merk je vaak dat je bovenste en soms ook je onderste ooglid trilt. Dit kan één keer op een dag gebeuren, maar je ooglid kan ook de hele tijd trillen waardoor je minder focust hebt. Trillende ooglid ontstaat door een overactieve zevende hersenzenuw. Deze zenuw stuurt de spiertjes in je ooglid aan die de verantwoordelijkheid hebben voor de uitdrukking van je gezicht. Dit kunnen zijn de mondhoeken, wenkbrauwen, wangen en de oogleden.  

Wat is de oorzaak van een trillend ooglid?

Een trillend ooglid kan verschillende oorzaken hebben. De allerbelangrijkste oorzaken zijn stress en vermoeidheid. Wanneer je behoorlijk gestrest bent en een enkele tijd weinig hebt geslapen kan je al snel een trilling boven je oog ervaren. Ook kan ingespannen naar een beeldscherm kijken of te langdurig een boek lezen ook zorgen voor een trilling. Een andere voorkomende rede is gebrek aan bepaalde voedingsstoffen zoals een te kort aan vitamine B12 of magnesium.  

Wat kan je er het beste tegen doen? 

Heb je regelmatig last van een trillend oog dan wordt er aangeraden om er achter te komen waar dit vandaan komt. Drink je veel koffie of alcohol of heb je het erg druk op je werk? Via deze manier kan je er al snel achter komen wat je moet veranderen om van je trillende ooglid af te komen. We hebben een aantal handige tips; 

  • Geef je ogen veel rust en probeer niet te vaak naar een beeldscherm te staren 
  • Ontspan meer door je stress te verminderen, dit kan door mediteren of yoga 
  • Masseer je oogleden met je vingertoppen 
  • Als je last hebt van droge ogen, gebruik dan oogdruppels  
  • Ga op tijd naar bed voor voldoende rust 

Sharing is caring