Een onderbuikgevoel, kun je dat vertrouwen of niet?

In je leven moet je soms hele grote beslissingen nemen. Bij de ene beslissing heb je sneller een onderbuikgevoel dan bij de andere. Maar wat zegt een onderbuikgevoel en kun je dat vertrouwen? 

Darmen hebben invloed op je hersenen 

Instinct of intuïtief wordt ook wel een onderbuikgevoel genoemd. Het vertelt ons onder andere of we een bepaalde situatie kunnen vertrouwen en vaak het gevoel dat we hebben voordat we nadenken. Waar komt het vandaan? Je darm is het enige orgaan dat in ons lichaam een eigen zenuwstelsel heeft. Dit is verbonden met het centrale zenuwstelsel van onze hersenen via een zenuwbaan. Er wordt informatie uitgewisseld tussen de darm, darmbacteriën en de hersenen. Door deze uitwisseling kunnen darmbacteriën invloed hebben op chemische processen in de hersen en daarmee op ons gedrag en onze emoties.  

Serotonine en prikkelbaar darmsyndroom 

Serotonine, dat voor meer dan 90% in de darmen en ook in de hersenen wordt aangetroffen, speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de signalering tussen de darm en de hersenen. Een verandering in dit gebied kan dus verstoringen veroorzaken in zowel de darm- als hersenfunctie. Dit verklaart de relatie tussen psychische problemen en darmstoornissen.  

Conclusie 

Als jij een beslissing moet nemen of jij hebt ergens een naar gevoel over, dan kun jij inderdaad last krijgen van een pijn in je onderbuik. Je hersenen en je darmen functioneren namelijk samen. Dus ben jij het niet eens met een persoon bijvoorbeeld, dan kun jij zeker last van buikpijn krijgen. 

Sharing is caring