Een droge mond

Een droge mond lijkt ongevaarlijk en kan gemakkelijk worden verholpen door water te drinken. Maar soms is er meer aan de hand en is gewoon water drinken niet genoeg. Wat zijn de mogelijke oorzaken en gevolgen en kan er iets aan gedaan worden? Wij zochten het voor je uit! 

Speekselklieren 

We produceren tussen de 0,5 en 1,5 liter speeksel per dag. Het wordt geproduceerd in de 3 grote speekselklieren (en veel kleine klieren) en speeksel heeft een belangrijke taak. We gebruiken het als we eten, drinken, praten en slikken. Speeksel maakt het gemakkelijker voor ons om onze wangen, tong en lippen te bewegen. En belangrijker nog, het heeft een reinigende werking in onze mond en remt de groei van bacteriën. 

Droge mond 

Als je het hebt over een droge mond wordt er gesproken over twee verschillende termen: xerostomie en hyposialie. Bij xerostomie gaat het om het gevoel een droge mond te hebben. Bij hyposialie heb je ook daadwerkelijk een droge mond. Dan wordt er meetbaar nauwelijks of geen speeksel aangemaakt. Helaas is er lastig onderscheid te maken tussen beide termen.  

Slecht voor je gebit 

Gebrek aan speeksel kan leiden tot verschillende problemen, vooral met betrekking tot tanden. Zo kan tandbederf sneller ontstaan, kan het tandvlees ontstoken raken of sneller bloeden en kun je last krijgen van een slechte adem. Maar speeksel beïnvloedt ook de smaak van voedsel. Een tekort kan het doorslikken van voedsel bemoeilijken, je lippen en mondhoeken uitdrogen en het spreken onmogelijk maken. 

Bijwerkingen medicijnen 

Er zijn verschillende oorzaken van een droge mond. Zo kun je last hebben van een droge mond door medicijngebruik. Door de medicijn maakt je mond minder speeksel aan. Dit gebeurt onder andere bij verschillende antidepressiva, bij plastabletten en ook bij luchtwegverwijders die worden ingezet bij luchtwegproblemen.  

Sharing is caring