Vitamines die je fitter en gezonder maken

Vitamines worden niet door ons lichaam zelf aangemaakt. Toch heb je vitamines wel nodig om het lichaam fit en gezond te houden. Maar welke vitamines zijn er allemaal die je fitter en gezonder maken en wat zijn de belangrijkste vitamines? Lees het hier. 

Welke vitamines? 

Er zijn wel dertien diverse vitamines waarvan er maar twee door je lichaam zelf worden aangemaakt. Dit zijn vitamine D onder invloed van zonlicht en vitamine K in je darmen. De vitamines A, C en E worden daarnaast gerekend tot de antioxidanten. De antioxidanten vangen de agressieve stoffen op, oftewel vrije radicalen, die in de ongunstige gevallen weefsels en cellen kunnen beschadigen. Dit voorkomt op de lange termijn kanker en hart- en vaatziekten.  

De belangrijkste vitamines 

De vijf belangrijkste vitamines die je het best helpen om fit en gezond te blijven zijn vitamine A, C, D, en de B-vitamines. Voor ons afweersysteem zijn vitamine A en C erg belangrijk en vitamine D zorgt ervoor dat onze botten sterker worden, maar ook dat onze spieren en ons afweersysteem goed functioneren.  

Vitamine B6 is belangrijk voor wanneer je aan het sporten bent. Het helpt namelijk met aminozuren af te breken waardoor eiwitten beter benut worden en het stimuleert ook het afweersysteem. Vitamine B12 houdt de aanmaak van rode bloedcellen op peil waardoor de zuurstof in ons lichaam goed getransporteerd wordt en je een goede conditie behoudt. Vervolgens zorgt de groep B-vitamines voor een goed werkend zenuwstelsel waardoor je ook geestelijk gezond en fit blijft. 

Merk je dat je een beetje in een dipje belandt en weer even wat fitter moet worden? Dan zou je supplementen kunnen gebruiken voor een extra boost! Bij twijfel kan je dit natuurlijk altijd overleggen met de huisarts.  

Sharing is caring