Oorzaken van slaapproblemen bij kinderen

Het moment dat je kind de overstap maakt van een wieg naar een bed kan ervoor zorgen dat een slaapstoornis stopt. Helaas is dit niet zo bij ieder kind. Slaapstoornissen treffen kinderen van alle leeftijden om redenen die je kunnen verrassen. Het is belangrijk om de kern van het probleem te vinden om vervolgens een oplossing de bedenken. Wij hebben de verschillende oorzaken en wat je dan kan doen voor jou op een rijtje gezet.  

Nachtmerries 

Tussen de drie en vijf jaar begint een kind vaak actief te fantaseren. Frequente dromen maken deel uit van deze creatieve ontwikkeling. Nachtmerries zijn heel normaal, maar kunnen heel eng zijn voor een kind. Ga naar je kind wanneer die een nachtmerrie heeft en stel je kind gerust. Praat niet over de inhoud van de droom, dan kan je kind de nachtmerrie niet vergeten. Geef je kind een kusje en wijs erop om niet bang te zijn.  

Weg met de smartphones en tablets 

Kinderen spelen graag met smartphones en tablets. In beperkte mate is dit geen probleem. Zorg ervoor dat je kind niet tot bedtijd nog speelt achter een scherm, omdat dit slaapproblemen kan veroorzaken. Ten eerste is de prikkeling van de hersenen door computerspelletjes te veel. Kinderen hebben tijd nodig om te ontspannen. Daarnaast vermindert straling van beeldschermen de aanmaak van melatonine, waardoor je minder moe wordt.  

Slaapapneu 

We denken vaak dat slaapapneu alleen voorkomt bij volwassenen, maar één tot vier procent van de kinderen heeft ook slaapapneu. Wees vooral voorzichtig als je kind overmatig snurkt, veel in bed woelt, veel zweet tijdens het slapen of als hij/zij soms stopt met ademen in de nacht. Dit zijn namelijk de symptomen van slaapapneu.  
 

Bedplassen 

Bedplassen komt voor bij 15 procent van de kinderen onder de vijf jaar oud. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van bedplassen.  

Genetisch bepaald: 

  • Kleine blaas 
  • Obstipatie   
  • Te diep slapen 
     

In sommige gevallen is er een medische oorzaak. Stel je kind plast in bed, houd je hoofd dan koel en wees ondersteunend. Laat zien dat het niet erg is en bewaar een knuffel, traktatie of een kleine verrassing als een sticker als je kind de nacht droog heeft doorgebracht.  

Zorg voor rust 

Zorg ervoor dat je kind dan goed rust heeft voordat hij/zij naar bed gaat. Was je kind goed in bad, speel een rustig spelletje of lees een verhaaltje voor. Vol energie in bed liggen is niet de basis voor een goede nachtrust. 
 

Sharing is caring