Hoe gezond is kaneel?

Kaneel is een erg lekkere specerij die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Zo is het erg lekker door bijvoorbeeld een appeltaart. Maar wist je al dat deze Aziatische specerij daarnaast nog allerlei gezondheidsvoordelen heeft? Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet! 

Neem kaneel tegen een slechte adem 

Een slechte adem wordt vaak veroorzaakt door een onbalans van bacteriën in je mond. Onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks gorgelen met een mengsels van water, kaneel en honing kan voorkomen dat slechte bacteriën in je mond kunnen komen. Het is ook gerelateerd aan de antibacteriële werking van de kruid. 

Remmen van bacteriën en schimmels 

Het hoofdbestandsdeel van kaneel is kaneelaldehyde. Dit geeft kaneel niet alleen een bekende smaak en geur, maar remt ook de groei van bepaalde soorten schimmels en bacteriën. Het eten van kaneel kan bijvoorbeeld helpen bij de behandeling van candida. Candida is een schimmelsoort. Ook heeft het gebruik van kaneelolie een schimmelwerend effect. 

Kaneel is goed voor je spijsvertering 

Kaneel stimuleert de bloedcirculatie in het spijsverteringsstelsel. Je lichaam maakt ook meer spijsverteringssappen aan als je regelmatig kaneel eet. Deze sappen helpen onverteerd voedsel te verteren en brandend maagzuur te bestrijden.   

Kaneel werkt ontstekingsremmend 

Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die je lichaam helpen beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen te herstellen door enzymen te activeren die het herstel van de cellen versnellen. Kaneel kan ook jeuk verlichten. 

Kaneel verkleint het risico op hart- en vaatziekten 

Studies hebben aangetoond dat kaneel cholesterol kan verlagen. 120 mg kaneel per dag kan een verschil maken. Kaneel kan ook de bloeddruk verlagen en het heeft een positief effect op mensen met diabetes type 2 omdat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen.  

Neem het toch niet te veel 

Zoals je hierboven kan lezen heeft kaneel een hoop voordelen voor je gezondheid. Toch is het niet goed voor je als je te veel kaneel neemt. Kaneel bevat namelijk het stofje coumarine, wat een natuurlijke gifstof is. Coumarine beschermt de plant tegen bedreigingen van buitenaf. Wanneer mensen te veel van deze stof binnen krijgen, kan dit leiden tot leverbeschadiging of bloedstolling.  

Sharing is caring