Hardlopen tijdens je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent denk je er niet gelijk aan om te gaan hardlopen. Maar het heeft wel in bepaalde dingen zijn voordeel. Welke voordelen dat zijn lees je hier.  

Waarom hardlopen tijdens zwangerschap? 

Door onderzoek is er geadviseerd om de meeste dagen minstens 20 tot 30 minuten per dag te bewegen. Door in beweging te blijven vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie, vroeggeboorte en een baby met een hoog geboortegewicht. Ook is de kans op een ingreep zoals een keizersnee kleiner. Het blijven bewegen kan ook de ontwikkeling van de hersenen van je baby verbeteren. 

Hardlopen kan ervoor zorgen dat je je beter voelt. Het vermindert angstgevoelens, bijvoorbeeld over de bevalling en de verzorging van je baby. Tijdens het hardlopen hoef je niet bang te zijn dat er barensweeën opkomen. De kans is wel groter dat je bevalling sneller verloopt en dat je je na de bevalling beter voelt en het herstel veel sneller verloopt. 

Wanneer kun je beter niet hardlopen? 

Als je tijdens je zwangerschap complicaties als; vaginaal bloedverlies, problemen met de placenta of pre-eclampsie voordoen, kan hardlopen te riskant zijn. Ben je zwanger van meer dan één kind en loop je een verhoogd risico op een vroegtijdige bevalling. Dus wanneer je een ongecompliceerde zwangerschap hebt, kun je met gerust hart gaan hardlopen. Het zal geen miskraam veroorzaken of de baby pijn doen. 

Let hier op als je gaat hardlopen:

  • Loop op een vlakke ondergrond, zodat je makkelijk je evenwicht kan bewaren.  
  • Ren op een ander tempo dan normaal 
  • Het is niet nodig om je hartslag te controleren 

Sharing is caring