Wakker worden met hoofdpijn

Wakker worden met hoofdpijn is niet echt de fijnste manier om je dag mee te beginnen. Heb jij hier last van? Dan ben jij niet de enige. Namelijk heeft 1 op de 13 mensen heeft last van hoofdpijn in de ochtend. Vaak is de oorzaak van de ochtendhoofdpijn die je hebt niet ernstig. Maar wat zijn de oorzaken dat je snel ‘s ochtends hoofdpijn hebt? 

Verkeerde slaaphouding 

Net zoals je wakker kunt worden met rugpijn door in een verkeerde houding te slapen, kun je ook hoofdpijn krijgen van een slechte slaaphouding. Een goed kussen – niet te hard maar ook niet te zacht – is belangrijk voor een goede slaaphouding. Om te voorkomen dat je nekspieren worden belast, houd je je hoofd en nek in dezelfde positie als wanneer je staat. Om erachter te komen welk kussen het meest comfortabel is, kun je het beste verschillende kussens proberen.   

Slapeloosheid 

Veel mensen met slaapstoornissen hebben slapeloosheid. Je kunt moeite hebben met inslapen, ‘s nachts wakker worden of rusteloos slapen. Alsof weinig slapen al niet vervelend genoeg is, veroorzaakt regelmatig gebrek aan slaap ook hoofdpijn of migraine in de ochtend. Langdurig slaaptekort kan leiden tot angst, stress, depressie en meer.  

Migraine 

Een van de boosdoeners van ochtendhoofdpijn is migraine. Mensen met migraine hebben vaak aanvallen tussen 4 uur ‘s nachts en 9 uur ‘s ochtends. Heb je een scherpe pijn aan één kant van je hoofd? Ben je ook misselijk of overgevoelig voor licht, geluid of geur? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk migraine.  

Medicatie 

Geneesmiddelen kunnen je slaappatroon beïnvloeden. Gebrek aan slaap leidt tot hoofdpijn bij het wakker worden. Je kunt echter ook ‘s ochtends hoofdpijn krijgen door drugsgebruik of als bijwerking van een medicijn.  

Angst en depressie 

Naast psychische klachten hangen angst en depressie ook samen met lichamelijke problemen, zoals hoofdpijn in de ochtend. Deze aandoeningen kunnen ook slapeloosheid veroorzaken, waardoor het risico op ochtendhoofdpijn toeneemt.  

Tandenknarsen 

‘s Nachts met je tandenknarsen en je kiezen samenknijpen zorgt voor spanning in je kaakspieren, wat kan leiden tot hoofdpijn. Doordat je bij het knarsen je tanden over elkaar schuift, kunnen ze beschadigd raken. Tandenknarsen en op elkaar klemmen van de kaken kunnen ook kaakpijn veroorzaken. Tandenknarsen kan in verband worden gebracht met andere slaapstoornissen, zoals slaapapneu. 

Sharing is caring