5 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand met mentale problemen

Is er iemand in jouw omgeving die last heeft van mentale problemen? Dan wil je die persoon het liefst zo goed mogelijk helpen. Toch kun je snel al de verkeerde dingen tegen zo’n persoon zeggen. Maar wat kan je nou echt niet zeggen tegen iemand met mentale problemen? 

“Je denkt toch niet aan zelfmoord” 

Het is helemaal niet erg om hier wat over te zeggen. Je moet er alleen wel even opletten hoe je het verwoord. Iemand met mentale problemen heeft niets aan jouw mening over zelfmoord. Als een persoon denkt aan zelfmoord, dan is dat zo. Je kunt wel aan de persoon vragen of diegene het van plan is om te doen.  

“Zelfmoord is fout” 

Je kunt dit wel tegen die persoon zeggen, maar die heeft toch een andere mening dan dat jij hebt. Als je dit zegt helpt het ook niet. Als je gaat zeggen dat zelfmoord fout is, zondert die persoon zich alleen maar meer af. Wil je echt iemand helpen? Wees dan een luisterend oor.  

“Je moet niet overdrijven hoor” 

Je kan nooit tegen iemand met mentale problemen zeggen, dat diegene overdrijft. Want als je mentale problemen hebt, overdrijf je niet. Wil diegene met je praten? Laat dan zien dat je echt te vertrouwen bent.  

“Maar je leven is geweldig”  

Je kan dit wel zeggen, maar jij weet niet wat de persoon met mentale problemen voelt. Zo kan iedereen zich wel is minder voelen. Probeer de gedachten te herkennen wanneer je de persoon wil helpen. 

“Voel je je alweer zo?” 

Als iemand last heeft van mentale problemen, neem dit dan serieus. Als je mentaal niet lekker in je vel zit kan dit veel met je doen. Probeer de persoon goed te helpen door oprecht te luisteren.  

Sharing is caring