Je ademhaling tijdens het rennen

Even lekker rennen door de bossen maar het lukt je dan gewoon niet om de juiste ademhaling te vinden. Je ademt natuurlijk de hele dag door en dan let je niet op hoe je ademt, maar tijdens het rennen let je er wel op. Wat is de beste manier om te ademen wanneer je even een rondje aan het rennen bent? Wij leggen het je uit. 

Controleer je adem tijdens rust 

Het eerste wat je moet doen is ervoor zorgen dat je je ademhalingstechniek onder controle hebt. Dit is iets wat je kunt verbeteren door aandacht te besteden aan hoe je ademhaalt. Dit kan je doen wanneer je aan het werk bent achter je computer, tv aan het kijken bent of wanneer je aan het wandelen bent.  

Door te ademen in rust is dat de perfecte oefening voor je ademhaling. Je kan oefenen door je handen op je buik te leggen en in te ademen door je neus. Als je dit doet concentreer je je op het uitzetten van je buik. Vervolgens adem je uit door je mond.  

Warming-up 

Het doen van een warming-up is niet alleen belangrijk om je spieren op te warmen, maar ook je adem op te warmen. Hardlopen heeft een stressverlagend effect en dat is natuurlijk ook beter voor je ademhaling, want als je stress hebt ga je niet bepaald rustig ademhalen.  

Voor de warming-up kan je het volgende doen: haal een aantal keer diep adem door je handen boven je hoofd te houden en je longen met lucht te volgen.  

Stoppen als je buiten adem bent 

Als je merkt dat je buiten adem bent is het noodzakelijk om de inspanning een paar tandjes lager te zetten. Doordat je even wat langzamer rent kan je ervoor zorgen dat je de juiste ademhaling weer terugkrijgt. Het is uiteraard wel normaal als je wat zwaarder gaat ademen en een beetje buiten adem bent, maar je moet niet kortademig worden.  

Het is voor jezelf dus heel belangrijk om voor jezelf de juiste ademhaling te vinden tijdens het rennen. Het is een kwestie van oefenen, maar je gaat veel verschil merken als je je ademhaling onder controle hebt.  

Sharing is caring