Het succesverhaal van… The Daily Rose

In de rubriek Succes at Home spreken we iedere editie iemand die een succesverhaal te delen heeft. Deze keer is dat de 32-jarige Rose, die op 28 januari, na een coronabesmetting, het roer volledig om heeft gegooid. Sinds eind januari is Rose al ruim 13 kilo afgevallen. Haar geheim? Ketogeen eten. 

Door de coronabesmetting had Rose, die zelf als verpleging werkt met ex-dak- en thuislozen, ontzettend last van steken in haar longen. “Ook moest ik heel erg hoesten, was ik benauwd en verkouden. Ik had alles in één keer.” De pijn die Rose in haar longen voelde beangstigde haar. Al met al heeft ze wel vijf weken op bed gelegen met longklachten en koorts. Totdat Rose besloot ketogeen te gaan eten, wat ze al eens eerder had gedaan. Ketogeen eten houdt in dat je zo min mogelijk koolhydraten eet, waardoor de bijdrage van vetten en eiwitten aan je totale energie-inname hoger is. 

Ontstekingsremmend 

“Ik had al eens eerder het ketodieet gedaan, waardoor ik veel afviel. Maar ik deed het niet op de juiste manier, waardoor ik daarna weer snel ben aangekomen.” Toch besloot Rose opnieuw ketogeen te gaan eten. “Ik wist dat het werkt tegen ontstekingen. En mijn longen waren natuurlijk hartstikke ontstoken, dus gaf ik het een kans.” En dat wierp zijn vruchten af. “Toen ik positief testte op corona ben ik al direct gezonder gaan eten, maar vanaf het moment dat ik ketogeen ging eten, is vooral de pijn in mijn longen snel weggetrokken”, vertelt Rose. In de dagen daarna namen al haar klachten af, totdat ze klachtenvrij was. Vervolgens is ze ketogeen blijven eten. “Ik voel me helemaal top nu.” 

Aanvankelijk was afvallen niet eens het directe doel voor Rose. “Ik kreeg het er als cadeautje bij”, vertelt ze lachend. “Toch was het wel nodig, hoor. Ik woog 90,5 kilogram en ben 1.83 lang. Mensen zeiden wel dat het bij mij ‘niet opviel’.”  

One meal a day 

Maar wat houdt het ketogeen eten precies in voor Rose? “Over het algemeen eet ik one meal a day, wat betekent dat ik de hele dag aan het vasten ben.” Rose eet tussen 18.00 uur en 20.00 uur ’s avonds. En wat in de tussentijd? “Dan drink ik koffie, thee. En heel veel water. Soms ook Cola en Crystal Clear. Er zijn ook dagen waarop Rose het vasten niet redt. “Dat is dan niet per se erg. Mijn vasten doorbreek ik dan vooral met eieren, spek en kaas. Ook maak ik graag rookkaascrackers, die ik dan in de oven doe.  

En de gebruikelijke one meal a day bestaat voornamelijk uit groente en vlees. “Dat kan een varkenshaasje zijn met een lekker champignonsausje”, zegt Rose. “Of twee burgers met kaas en eitjes. Mijn favoriete groenten zijn broccoli en paprika.” En als Rose nog honger heeft, houdt ze van kleine tapasbakjes. “Die van de supermarkt, met een worstje bijvoorbeeld. Maar ook een monchoutaartje is een optie. Ketogeen eten is gefocust op vetten, dat is wat je het meest moet nemen, daarna de eiwitten en onder minder dan twintig gram koolhydraten. Het is heel veelzijdig.” 

Ex-suikerverslaafd 

Moeilijke momenten heeft Rose naar eigen zeggen vrijwel niet. “Wat heel raar is om te bedenken, omdat ik echt een suikerverslaafde was”, zegt ze lachend. “Ik kon in één keer een pak chocolate chip cookies opeten. Daarna wilde ik dan nog wat zouts, dus ging ik voor Doritos. Ik was echt verslaafd aan koolhydraten en suikers.” Koolhydraten eet Rose nu dus amper nog. “Doordat je ketogeen eet, gaat je lichaam anders verbranden en verwerken, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft”, legt ze uit. “Ik ervaar nu dus vrijwel nooit honger meer, laat staan dat ik trek heb ik in suikers. 

Toch kruipt het bloed een klein beetje waar het niet gaan kan, want Rose houdt nog altijd van zoete baksels. “Ik maak zelf veel taarten”, vertelt ze. Citroen cheesecake is mijn favoriet. “De bodem kun je maken van amandelmeel en de suikers vervang ik door wat anders, wat wél verantwoord is.”  

Haar maaltijden deelt Rose via haar Instagram @the_daily_rose_. “Aanvankelijk ben ik gaan vloggen: één keer per week een video, maar al snel vond ik dat te stressvol.” Daarna is Rose gewoon haar dagelijkse beslommeringen gaan delen, waaronder ook haar ketogeen eten. “Ik kreeg er veel reacties op en dacht toen: dit wil ik delen, want het is gewoon echt gezond.” Zelf vindt Rose het interessant omdat ze in de zorg zit. “Ik deel voornamelijk recepten. Soms doe ik ook korte blogs, waarop ik eten aan het koken ben.” 

Leven lang 

Rose is van plan om het ketogeen eten haar hele leven lang vol te houden. “Vasten is ook niet iets dat per se hoeft, het versterkt het ketogeen eten alleen. Anderen die ketogeen eten, eten twee of drie keer per dag, maar dan wel zonder koolhydraten.” Het vasten is de keus van Rose. “De ene keer houd ik het vol en de andere keer niet. Als ik honger heb, eet ik. Ik vind het wel belangrijk dat je altijd naar je lichaam luistert.”  

Sharing is caring