3x beste stretchoefeningen

We zitten vaker dan ooit, elke dag achter een bureau op je werk. Voor de meeste mensen is dit de realiteit. Je spieren zijn dan aan het einde van de dag ook stijf en soms zelfs pijnlijk. Je houdt je lichaam natuurlijk graag soepel en flexibel. We vertellen je de 3 beste oefeningen.  

Voordelen van stretchoefeningen 

Het doen van deze oefeningen heeft zowel lichamelijk als geestelijke voordelen. Door het uitvoeren van krachttraining worden je spieren niet alleen sterker maar ook korter. We hadden het eerder al over veel zitten. Zitten is het nieuwe roken, het zitten zorgt er voornamelijk voor dat je hamstrings kort worden. Dit kan ervoor zorgen dat je zelfs rugklachten krijgt. Naast dat stretchoefeningen dit voorkomen zijn er nog meer voordelen. 

Voordelen

  • Langere spieren 
  • Een betere lichaamshouding 
  • Verbeterde bloedcirculatie 
  • Minder spanning en stress in de spieren 
  • Verminderde kans op klachten en blessures 
  • Minder pijn 
  • Meer flexibiliteit  

De beste oefeningen 

De neerwaartse hond 

Deze oefening is niet alleen heel bekend maar ook de beste basisoefening binnen de yoga. Er zijn veel variaties van. Maar hoe voer je deze oefening nou uit? Ga op je handen en knieën zitten. De knieën staan een klein stukje uit elkaar, op heup breedte. De handen staan onder de schouders, de vingers zijn gespreid. Zorg ervoor dat je wijsvingers vooruitwijzen. Krul je tenen op de grond en duw op een uitademing de billen omhoog en naar achteren. Zodat je stuitje omhoog reikt.  

Kindhouding  

Bij deze stretch voel je aan de beide kanten van je lichaam een stretch. Ook kan je dit voelen in je hamstrings. Daarnaast verleng en stretch je de rug en kom je helemaal tot ontspanning. Ga op je handen en knieën zitten en strek je tenen zodat de bovenkant van je voeten op de grond liggen. Zak met je billen naar je hielen. Houd je voeten naast elkaar, zo wijd als je heupen. Leg je armen naar voren op de grond met je handpalmen omhoog.  

Malasana 

Malasana, een Yoga houding waarbij je op de hurken komt en in een squat houding komt te zitten. Deze Malasana heeft veel voordelen, maar vaak wordt het als heel lastig ervaren om deze houding volledig uit te voeren. Malasana zorgt voor een stretch van de enkels, de liezen en de rug. Maar daarbij worden ook de kuitspieren, hamstrings en de bilspieren uitgedaagd. Zo doe je deze oefening: Zet je voeten, een beetje uitgedraaid, op heupbreedte. Hoe verder je de voeten uit elkaar plaatst, hoe meer deze houding de heupen opent. Hoe dichter je de voeten bij elkaar plaatst, hoe meer de houding de enkels versterkt. Kom op een uitademing in de hurkhouding zitten. Raken je hielen de grond niet? Plaats er dan een opgerolde handdoek of matje onder. Breng je handen voor de borst met de handpalmen tegen elkaar, de armen zijn ongeveer in een hoek van 90 graden. Duw met de bovenarmen tegen de binnenkant van de knieën zodat je de voorkant van de torso goed strekt en de borst opent. 

Adem rustig door.  

Sharing is caring