Tintelingen

Je hebt het vast wel eens gehad, tintelingen in je voeten, handen of vingers. Je zit dan iets te lang met je benen over elkaar of je ligt te lang op je arm. Die tinteling is een raar gevoel, maar hoe ontstaan die tintelingen? Wij hebben het voor je uitgezocht.  

De oorzaak 

Het hebben van tintelingen kunnen verschillende oorzaken hebben namelijk: 

  • Een slechte bloedcirculatie 

Wanneer je bloedsomloop wat slechter is kan zuurstofrijk bloed niet naar alle gebieden in je lichaam worden gestuurd. Dit kan zorgen voor een zuurstoftekort en dat veroorzaakt dan weer dat tintelende gevoel.  

  • Een beknelde zenuw 

Wanneer er iets teveel druk op je zenuw staat kunnen er niet goed meer signalen worden doorgegeven. Dit zorgt voor die tinteling. Als de druk op die zenuw eenmaal voorbij trekt je tinteling weg.  

  • De overgang 

Als je in de overgang zit verandert er natuurlijk het een en ander in je hormoonhuishouding. Het gevolg hiervan kan zijn dat de aansturing van je zenuwen wordt verstoord en daardoor geven je zenuwen een tintelend gevoel door aan je hersenen.  

  • Een tekort aan vitamine B12 

Wanneer je een tekort hebt aan vitamine kan je tintelingen veroorzaken. 

  • Een teveel aan vitamine B6 

Als teveel van vitamine B6 binnenkrijgt kan je zenuwstelsel beschadigd raken.  

Wat te doen tegen tintelingen 

Er zijn verschillende dingen die je kan doen tegen de tintelingen. Je wilt natuurlijk het liefst van dat nare gevoel af. 

Ontspanning 

Stress kan een oorzaak zijn van tintelingen. Ben je nog in staat om te ontspannen tijdens een tinteling dan is het belangrijk om dat te doen. Je moet er namelijk voor zorgen dat die stress weggaat uit je lichaam.  

Oefeningen voor je ademhaling 

Het hebben van stress kan snel overgaan op je ademhaling. Je kan dan steeds sneller gaan ademen en daardoor gaat je hartslag en bloeddruk omhoog. Wanneer je voor jezelf weet welke oefeningen helpen om weer rustig te kunnen ademhalen is dat zeker iets om te doen. 

Kruiden 

Kruiden kunnen een positieve werking hebben op stress. Zo heeft lavendel bijvoorbeeld een werking om te ontspannen en kamille helpt om even echt tot rust te komen.  

Tintelingen kunnen dus meerdere oorzaken hebben, maar gelukkig kan je wel dingen doen tegen die tintelingen.  

Sharing is caring