Veilig hardlopen in het donker

De koude winterdagen komen er weer aan en het begint in de avond steeds sneller donkerder te worden. Je wilt nog steeds lekker blijven trainen of hardlopen in de avond, maar hoe kan je dit voor jezelf en tegenliggers het veiligst doen. Wij hebben een paar tips voor jou en lees ze hier.   

Laten weten waar je bent 

Als allereerste is het belangrijk om bijvoorbeeld je vrienden, partner, ouders of een familielid te laten weten dat je in de avond naar buiten gaat om te hardlopen. Dit kan door een appje te sturen of door heel handig je locatie te delen op WhatsApp. Voor de Iphone gebruikers is er ook een andere handige manier, Apple heeft namelijk een app op de telefoon: zoek mijn iPhone. Deze app kan je heel makkelijk je locatie delen voor bepaalde telefoon contacten.  

Muziek is gevaarlijk 

Wanneer je aan het hardlopen bent en je hebt een koptelefoon op of oortjes in, kan je het verkeer om je heen minder horen of helemaal niet. Daarom kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om geen oortjes te gebruiken of één oortje te gebruiken. Ook kan je ervoor kiezen om je volume laag te houden of gebruik een koptelefoon die je oren niet helemaal bedekt en afsluit.  

Wees opvallend 

Het is donker dus niet heel veel mensen kunnen je zien, daarom is het allerbelangrijkste dat je voor anderen goed zichtbaar bent. Draag bijvoorbeeld duidelijke en felle hardloopkleding, draag daarom geen donkere sportkleding. Zorg er ook voor dat je altijd reflecterende materiaal draagt of met verlichting loopt. Dit kan met een knipperlicht, Led schoenclip of een hardlooplamp. 

Sharing is caring