Verkoudheid

Hoe irritant is het, een verkoudheid oplopen. De hele tijd met zakdoekjes rondlopen om je neus te kunnen snuiten. Maar wat is verkoudheid precies en wat zijn de beste manieren om deze tegen te gaan?  

Wat is verkouden?

Wanneer je verkouden bent dan heb je een ontsteking van het slijmvlies in je bovenste luchtwegen. Dit zijn dan je keel, neus en je bijholtes. De irritatie of ontsteking zorgt ervoor dat je slijmvliezen meer opzwellen en meer snot (slijm) aanmaakt. Verkoudheid is erg besmettelijk en bij het hoesten en niezen verspreid je ziekteverwekker makkelijk naar iemand anders. De klachten die je kan krijgen tijdens een verkoudheid is; een verstopte neus, minder ruiken, oorpijn, hoesten, keelpijn en niezen.  

Wat zijn de oorzaken?

Je loopt een verkoudheidsvirus makkelijker op als je een verminderde weerstand hebt. 

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn genoeg virussen die een verkoudheid kunnen geven. Een verkoudheidsvirus kan ook worden veroorzaakt door griep, allergieën en nu ook natuurlijk door COVID-19. 

Beste manieren om verkoudheid te behandelen 

Wat is nou de beste manier om een verkoudheid te behandelen? Het innemen van een medicijn zoals een paracetamol helpt niet als het gaat om het behandelen van verkoudheid. Een paar tips om verkoudheid te behandelen zijn; voldoende water drinken, genoeg slapen, genoeg frisse lucht of warme douche nemen en je hygiëne op peil houden. Maar hoe kan je van dat irritante gevoel van een verstopte neus afkomen? Dit kan gemakkelijk door middel van stomen en zout water spoelen.  

Stomen  

Je wordt niet sneller beter als je gaat stomen met warm water. Je klachten kunnen echter door het stomen wel verminderd worden. Dit gebeurt als je dit 3 keer per dag voor ongeveer 10 min blijft herhalen. Je bekendste vorm van stomen is door een grote kom te vullen met heet water en dan erboven hangen met je neus en mond. Een andere manier om goed te stomen is om in de badkamer de warme kraan open te draaien en dan de stoom erom heen in te ademen.  

Zout water 

Vaak wanneer je verkouden bent heb je last van één of twee verstopte neuzen. Hiervoor is een handig advies om neusdruppels in te nemen met zout water. Zo’n spray of druppels met zoutoplossing kan je kopen bij de apotheek of drogist zonder recept. Je kan het ook zelf makkelijk te maken door een theelepel zout op te lossen in een glas met lauw water. Vervolgens kun je een paar keer per dag een aantal druppels aanbrengen in ieder neusgat. 

Sharing is caring