Gezonde effecten van één goede nacht aan slaap

De één heeft net wat meer slaap nodig dan de ander. Bij slaap gaat het toch meer om de kwaliteit van je slaap dan hoelang je hebt geslapen. Ben je benieuwd wat de effecten zijn van één goede nacht slapen? Lees dan dit artikel. 

Je bent minder vergeetachtig 

Als je goed hebt geslapen werkt je geheugen een stuk beter. Je hippocampus zorgt voor je kortetermijngeheugen. Die heeft langzame hersengolven nodig om zijn werk goed te kunnen doen voor de volgende dag.  

Beter humeur 

Dit verbaast je vast niet. Je humeur is gewoon beter wanneer je beter hebt geslapen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je beter in je vel zit en je humeur dus ook beter is. Dit komt onder andere door de REM slaapfase. Tijdens de REM fase is je brein heel actief en wordt alles van die dag verwerkt.  

De nieuwe ervaringen worden opgeslagen in je kortetermijngeheugen, leerervaringen in je leercentrum en de belangrijke ervaringen in je langetermijngeheugen. Op deze manier wordt je brein opgeruimd en heb je de volgende dag een minder kort lontje. 

Beter immuunsysteem 

Om goed voor je immuunsysteem te zorgen is voeding en een goede leefstijl, maar ook een goede nachtrust is goed voor je immuunsysteem. Je merkt ook dat wanneer je niet helemaal fit bent veel sneller naar je bed gaat en je de volgende dag een stuk beter voelt. Mensen die een minder goed slaapritme hebben worden sneller ziek.  

Goed voor je lijf 

Wanneer je moe bent ben je niet meer in de mood om echt je best te doen voor een gezonde snack. Je bent namelijk gewoon opzoek naar de energie die je nodig hebt. Als je moe bent grijp je gewoon sneller naar de ongezonde snacks. Door die minder gezonde snacks maak je minder leptine aan en dat is nou precies het hormoon dat je dat gevoel van voldaanheid geeft. 

Met een goede nachtrust creëer je niet alleen dat je een beter humeur hebt, maar het is ook beter voor je gezondheid.  

Sharing is caring