Positieve effecten van kou op je lichaam

Het is weer verschrikkelijk koud buiten, maar de kou geeft je wel een enorme boost op je lichaam. Ben je benieuwd wat de positieve effecten zijn van kou op je lichaam? Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet.  

Snellere stofwisseling 

Waarschijnlijk zit je een halve dag op kantoor of thuis waar het altijd lekker warm is. Je lichaam hoeft dan amper moeite te doen om je lichaam op de juiste temperatuur te houden. Wanneer je in de kou komt reageert je lichaam daar direct op.  

Wanneer je het koud hebt ga je meestal rillen. Tijdens het rillen gaan je spieren werken en samentrekken. Deze spieractiviteit zorgt ervoor dat je energieverbruik gaat stijgen en dat zorgt er dan weer voor dat je stofwisseling in een hogere snelheid moet.  

Meer energie 

Er is een kou methode. Die bestaat uit ademhalingstechnieken, meditatie en ijskoud water. Deze methode kan ervoor zorgen dat je beter tegen de kou kan. Wanneer je je concentreert op de kou kan je de kou beter toelaten en zal je het dus ook minder koud hebben.   

Doordat je beter met de kou om kan gaan kan het ook voordelen hebben voor je sport prestaties. Je sportprestaties kunnen niet alleen beter worden, maar ook het herstel van je spieren zal beter gaan nadat je een koude douche hebt genomen. Ook zorgt het voor een betere doorbloeding, strakkere huid, glanzend haar en ook een meer zelfvertrouwen.  

Stralend humeur

Je verwacht eigenlijk dat je juist ontzettend chagrijnig wordt als je buiten komt en het is koud. Er zijn mensen die doen aan winterzwemmen. Dat schijnt dus ook positief effect te hebben op je humeur. Op een gegeven moment moet je uit het water om niet onderkoeld te raken. Het gevoel dat je krijgt wanneer je uit het water komt is dat je ontzettend veel adrenaline krijgt en de endorfine die door je hele lichaam worden aangemaakt. 

Dat energieke gevoel kan bij sommigen de hele dag aanhouden. En dat gevoel is een enorme kick. Je kan het ook wel vergelijken met een runner’s high. Dat positieve gevoel werkt als een goede motivatie om toch eens te gaan winterzwemmen. 

Sharing is caring