Een goede balans tussen werk en privé

Je bent druk op kantoor, je hebt veel chaos thuis en totaal geen tijd voor je gezin of jezelf. Het wordt allemaal een beetje te veel en het is steeds lastiger om dingen gescheiden te kunnen houden. Toch is het belangrijk om werk en privé gescheiden te houden. Wij hebben wat tips voor jou op een rijtje gezet.  

Zeg minder vaak ja 

Als jij werkt is het erg belangrijk om je eigen grenzen aan te geven. Je kunt iedere keer wel weer taken van andere aannemen, maar later wordt dit te veel. Als jij toch een wat betere balans wilt tussen privé en werk, moet je wat vaker voor jezelf kiezen en ook af en toe nee durven zeggen. 

Doe niet alles zelf 

Zorg ervoor dat jij op werk niet alles zelf hoeft te doen. Laat anderen je helpen. Sommige dingen kun jij gewoon niet alleen doen. Je kan je wel vasthouden aan dat jij het misschien beter kan dan anderen. In het begin werkt dit prima maar het gaat een keer te veel worden. Zorg er gelijk al voor dat je je laat helpen door anderen.  

Stop met overwerken 

Ga niet nog even snel dingen afmaken, als het eigenlijk tijd is om naar huis te gaan. Het belang voor je eigen tijd is misschien wel groter dan je denkt op zo’n moment. Het is ook helemaal niet vanzelfsprekend om over te werken. Hoe langer jij namelijk gaat werken, hoe minder efficiënt en productief aan de slag bent.  

Afspraken maken 

Geef duidelijk op je werk aan welke tijden jij beschikbaar bent. Zo kun jij op de momenten dat jij iets voor jezelf doet of met je gezin bezig bent, je ook echt bezighouden met deze dingen. Laat je niet afleiden en kies voor jezelf. 

Wees geen perfectionist 

Het is belangrijk dat je weet wanneer het voldoende is. Je kan niet overal het beste in zijn. Als jij meer tijd besteedt aan een taak, dan de tijd die een taak erom vraagt, is dit zonde van je tijd. Het is belangrijk om tussen taken, werk en privé een goede balans te hebben.  

Sharing is caring