De voordelen van een goed getrainde bekkenbodem

Het trainen van de bekkenbodem spieren wordt vaak aangeraden na een zwangerschap. Maar wist je dat het trainen van deze spieren niet alleen na de zwangerschap voordelen heeft. Het kan ook een flinke boost geven aan je seksleven.  

Belangrijke spieren 

Denk je aan krachttraining, dan denk je waarschijnlijk niet heel snel aan het trainen van de bekkenbodemspier. Wist je dat een miljoen Nederlandse vrouwen rondloopt met klachten veroorzaakt door te zwakke bekkenbodemspieren? Hoe sterk de spieren zijn is deels erfelijk bepaald. Voor maar vooral na de zwangerschap kan deze spiergroep wel wat extra training gebruiken. Maar ook ouder worden en de overgang kan ervoor zorgen dat de spieren zwakker worden. 

Sterke bekkenbodemspieren zijn goed voor

  • Je voorkomt problemen zoals lage rug- en buikpijn. 
  • Je voorkomt en vermindert verzakkingen. 
  • Het helpt de vochtaanmaak op peil te houden. 
  • Het kan je seksleven een boost geven. Sommige vrouwen ervaren tijdens de seks meer gevoel en hebben intensere orgasmes.  
  • Voorkomen van urineverlies 

 
Het hebben van een zwakke bekkenbodemspieren komt vaker voor dan te sterke. Maar ook het laatste kan zorgen voor problemen. Te sterke spieren in de bekken kunnen zorgen voor obstipatie maar ook een blaasontsteking.  

Trainen  

Het trainen van je bekkenbodem kan lastig zijn. Zeker met het sporten. Springen is lastig om soms zelfs onmogelijk door urineverlies. Squats geven klachten in de onderrug en bij veel oefeningen kan je slecht balans houden.  

3 makkelijke oefeningen voor sterkere bekkenbodemspieren 

  1. Om de voorste bekkenbodemspieren te trainen, leun je iets naar voren en maak je een holle rug. Maak vervolgens dezelfde beweging die je maakt wanneer je je plas inhoudt. 
  1. Deze is heel simpel. Ga rechtop zetten en span de spieren van de bekken aan. Dit kan dit zolang volhouden als goed voelt. Hiermee train je de middelste bekkenbodemspieren. Door deze te trainen zou je een beter en intenser orgasme kunnen krijgen.  
  1. Ga op je rug liggen, trek je knieën op en zet je voeten plat op de grond, zet de voeten niet breder dan heupwijdte. Leg je handen losjes op je buik en span de spieren aan bij elke uitademing. Ontspan de spieren weer bij het inademen.  

Sharing is caring