Het effect van zwemmen op je lichaam

Zwemmen heeft veel voordelen van het versterken van spieren tot aan de controle houden over je gewicht. Ben je benieuwd naar de vele voordelen van zwemmen? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet. 

Eigenlijk het grootste voordeel van zwemmen is dat het goed is voor je hele lichaam. Zwemmen verhoogt je hartslag zonder je lichaam te belasten, het maakt je spieren sterker en je bouwt kracht op. Iedere zwemslag is weer gefocust op verschillende spiergroepen terwijl het water zorgt voor een zachte weerstand.  

Je cardiovasculaire systeem wordt getraind 

Zwemmen maakt je hart en longen sterk. Zwemmen kan je helpen om je bloeddruk te verlagen en je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. De kans op overlijden bij mensen die veel zwemmen is voor de helft verkleind. 

Geschikte sport voor mensen met blessures en andere aandoeningen 

Zwemmen kan zelf helpen om je pijn te verzachten of het herstel na een blessure te versnellen. Mensen die zwemmen hebben minder snel last van gewrichtspijn en stijfheid. 

Een goede manier om calorieën te verbranden 

Door 30 minuten te zwemmen kan je ongeveer 300 calorieën verbranden. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor oefeningen je doet in het zwembad. Met de ene zwemslag verbrand je net wat meer calorieën dan met een andere.  

Helpt om beter te slapen 

De levenskwaliteit van mensen verbetert niet alleen doordat ze regelmatig zwemmen, maar ook hun slaap verbetert. Ze kunnen veel beter slapen door het zwemmen. 

Helpt om stress te beheersen 

Mensen die voor het zwemmen veel stress ervaren komen vaak een stuk relaxter het zwembad uit. Door het zwemmen worden je spieren losser en dat zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent. 

Zwemmen is goed je gehele gezondheid. Deze sport is erg voordelig en goed voor ontzettend veel verschillende dingen.  

Sharing is caring