Praten in je slaap

Misschien heb jij er wel eens last van of ken je iemand anders die er last van heeft? Praten in de slaap. Maar wat betekent het als dit wel eens gebeurt en waardoor kan dit gebeuren? Lees het hier! 

Wat is het?

Praten in je slaap valt onder parasomnie en is een vorm van een slaapstoornis. Deze stoornis is in het algemeen niet gevaarlijk of schadelijk. Maar mensen zijn hier dus niet bewust van en kunnen er zich wel voor schamen over wat er in hun slaap wordt gezegd. Praten in je slaap kan iedereen wel eens overkomen en is erg zeldzaam, maar het komt het vaakst voor bij kinderen en mannen. Praten in je slaap kan in verschillende slaapfases optreden, dus hoe lichter de slaap, hoe logischer het gepraat zal zijn. Meestal duurt het niet lang en weet je er de volgende dag niks meer van.  

Wat zeggen mensen 

Door onderzoek is er bewezen dat mensen die in hun slaap praten, vaak onzin zeggen. Dit kan zijn gemompel, gefluister en onsamenhangende onzin. Maar het woord nee en scheldwoorden worden het aller vaakst gebruikt bij mensen die in hun slaap praten. 

Oorzaken van praten in je slaap 

Er zijn veel verschillende oorzaken waarom mensen in hun slaap praten. Het kan bijvoorbeeld komen door bijverschijnselen van andere slaapstoornissen zoal; nachtelijke paniekaanvallen, narcolepsie of slaapapneu. Praten in je slaap kan ook worden veroorzaakt door de volgende dingen; 

  • Alcohol gebruik 
  • Te weinig slaap  
  • Slechte nachtrust 
  • Depressie  
  • Stress  
  • Koorts  

Sharing is caring