Waarom rekken mensen zich uit

Ken je het gevoel dat je net wakker bent en dan gewoon echt even je lichaam moet strekken? Dat is ontzettend goed als je dat doet aan het begin van je dag. Wil je weten waarom? Wij hebben het voor je opgezocht.  

Fijn gevoel 

Als je al een lange tijd hebt stilgezeten moet je gewoon even je spieren uitrekken zodat je bloed weer goed gaat rondstromen en er dus ook genoeg zuurstof en andere voedingstoffen in je spieren kunnen worden bezorgd. Het kan ook af en toe gewoon even lekker zijn wanneer je bijvoorbeeld moe bent. 

Ritueel in de ochtend 

Als je wakker wordt kan het een gewoonte voor je zijn dat je je even uitrekt. Je stimuleert je spieren om alles even goed los te maken. Dit kan helpen om enige spanning te verminderen, maar het kan ook helpen bij een goede lichaamshouding en ook wanneer je last hebt van je rug. Je kan het strekken van je lichaam iedere ochtend als je wakker wordt even voor 30 seconden doen en het zal goed voelen.  

Dieren die zich uitrekken 

Niet alleen mensen rekken zich uit, maar ook dieren. Je hebt het vast wel eens je huisdier zien doen. Als er één bepaald dier is die er wel wat van kan zijn het wel katten. Honden schudden zich lekker uit en vogels strekken graag hun poten.  

3 verschillende vormen van rekken 

  • Statisch rekken 

Bij deze manier van uitrekken beweeg je weinig. Je zoekt de spanning in je spier op en je houdt dan deze positie aan voor 30 seconden en meer als je dat wit.  

  • Actief rekken 

Deze manier van rekken is totaal anders dan statisch rekken. Je maakt een langzame beweging en aan het einde houd je de spanning vast voor 1 tot 2 seconden.  

  • Dynamisch rekken 

Hierbij gebruik je meerdere gewrichten en spieren. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de squat. Bij deze oefening gebruik je niet alleen je knieën maar ook je enkels en heupgewrichten 

Je lichaam uitrekken is dus ontzettend goed voor je lichaam en de ideale manier om je dag even goed te beginnen.  

Sharing is caring