Waarom slaapt je arm of voet?

Het tintelende gevoel in je arm, voet of been is erg vervelend! Misschien heb je verkeerd gezeten. Het is een rotgevoel maar wat is precies de oorzaak. Het gaat vaak snel weer weg maar hoe komt het nou dat soms een ledemaat ‘slaapt’. 

Oorzaak 

Je hebt een tijdje in dezelfde houding gezeten en je krijgt een tintelend gevoel, soms voelt het zelfs verdoofd aan. Uiteraard kan dit over het hele lichaam gebeuren. Het meeste komt het voor bij de benen, voeten maar ook handen en armen zijn weleens de klos.  

Het is eigenlijk erg simpel en dus makkelijk te verklaren. Je zit, staat of ligt in een bepaalde houding en er komt druk op de bloedtoevoer te staan. Wat er dus eigenlijk gebeurt is dat je je zenuwen afknelt. Doordat dit gebeurt raken je zenuwen in de war, ze kunnen geen signalen meer afgeven aan je hersenen.  

Als ware gaat dus het alarm af. Je zenuwen gaan je dus waarschuwing geven waardoor je ledematen gaan tintelen. Als natuurlijke reactie wil je waarschijnlijk een andere houding aannemen. Dit is dus waar het verdoofde gevoel vandaan komt.  

Maar maak je geen zorgen, dit kan absoluut geen kwaad. We geven je wat simpele tips. We beloven je dat je zo van dit gevoel af bent! 

Verander van houding 

Hierdoor verminder je meteen de druk op de bloedtoevoer. Zit je met je benen of armen over elkaar kan je het best de armen of benen niet kruizen. Vind een gemakkelijke houding, je zal merken dat je zo het gevoel in je ledematen weer terugkrijgt. 

Buig je tenen 

Ervaar je dit gevoel in je voeten dan kan je simpelweg je tenen buigen of je enkels bewegen. Doe dit een paar keer en draai vooral een rondje met je enkel.  

Wandelen  

Dit kan je beter vermijden als je last hebt van een slapend been of voet. Verander dan eerst je houding. Heb je weer een beetje gevoel? Dan kan je wel even wandelen om zo de bloedcirculatie te bevorderen.  

Massage 

Het doel van de massage is om de bloedcirculatie weer op gang te krijgen. Masseer de plek zachtjes in cirkelvormige bewegingen. 

Warmte  

Ook het gebruik van warmte kan de bloedcirculatie weer op gang brengen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een kruik te gebruiken.   

Sharing is caring