Spierpijn

Iedereen heeft er wel eens last van gehad. Hele erge spierpijn in je armen, benen of billen. Maar wat is spierpijn precies en waardoor ontstaat spierpijn?  

Wat is spierpijn? 

Wanneer je heel lang hebt gesport, kan het zijn dat het een gevolg is van overbelasting van je spieren. Het is een soort van gevoel van pijn aan een spier. Er begint dan een ophoping van bepaalde afvalstoffen, zoals melkzuur.  

Waardoor komt er spierpijn 

Het hebben van spierpijn kan door veel verschillende oorzaken ontstaan. Spierpijn kan ontstaan door een zware of ongebruikelijke inspanning, vanwege een virusinfectie, door een verzwikking van een val, klap of trap, intensieve training, een spierscheurtje of door een onverwachte beweging. Iedereen weet dat je na een goede training vaak spierpijn krijgt. Wanneer jouw spieren aan het werk zijn kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in de spiervezels. Hoe harder je traint hoe meer scheurtjes er kunnen ontstaan, waardoor je meer spierpijn kan hebben. 

Voorkomen van spierpijn 

Om spierpijn te voorkomen hebben wij de volgende adviezen op een rijtje gezet om thuis uit te proberen.  

  • Blijf genoeg water te drinken, zodat je spieren hierdoor soepeler worden.  
  • Door een koude douche te nemen na het sporten herstellen je spieren sneller.  
  • Door het gebruik van een foamroller rol je je spierpijn je lijf uit 
  • Eet de juist fruitsoorten met veel voedingsstoffen na de training voor een goede werking op het afvoeren van afvalproducten uit je lijf. Denk aan bijvoorbeeld bosbessen. 
  • Door genoeg eiwitten te eten herstellen je spieren vele maten sneller en voorkom je spierpijn na het sporten.  
  • Een goede nachtrust helpt ook bij het herstellen van je spieren tijdens spierpijn. Slaap veel! 

Sharing is caring